Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

De vill plantera fler nya församlingar

Veckans nummer Publicerad: 2018-09-13 15:31

”Vi vill hjälpa varandra så att våra församlingar senast 2025 planterar fler församlingar än vad som läggs ner.” Det är målet som i dagsläget åtta svenska samfund och organisationer har valt att ställa sig bakom. Vid ett möte i förra veckan presenterade Jonas Melin (Svenska Alliansmissionen), Cathrine Nygren (Evangeliska Frikyrkan) och Martin Alexandersson (EFS) hur man tänkt.– Vi har ett ansvar för vårt land och det vill vi ta tillsammans, förklarar de.

Nätverket för församlingsgrundande och församlingsutveckling har under många år bland annat samlat statistiken för den svenska frikyrkans utveckling och i juni 2016 presenterade Øyvind Tholvsen, programledare för Evangeliska Frikyrkans Sverigeprogram, sin tredje rapport om den svenska frikyrkokartan. Undersökningen som gjordes 2005, 2010 och 2015 samlade statistik både från klassiska frikyrkor men också nyare kyrkor som Trosrörelsen och Vinyard och än nyare kyrkor i Sverige, som afrikanska Redeemed Christian Church of God och spansktalande Iglésia Mision Cristiana. Men också den lutherska kyrkofamiljen, där bland annat EFS ingår.

– I denna statistik ser vi att sedan år 2000 har var femte församling lagts ner. Det är 21 procent färre församlingar och tyvärr en stadig nedgång. Under de första fem åren på 2000-talet lades drygt 200 församlingar ner och drygt 300 församlingar vart femte år därefter. Eller en församling i veckan i svensk frikyrklighet, förklarar Martin Alexandersson, som själv arbetar med församlingsplantering inom EFS.

Hel generation dör bort

– Samtidigt ser vi att antalet församlingsplanteringar har ökat kraftigt – från drygt 40 de första fem åren till nästan 180 de sista fem åren i mätningen. När man med Øyvind analyserar de här siffrorna ser vi varför medlemsantalet har planat ut de sista åren. Hans analys är att det är för att vi har planterat nya församlingar. Det är där som vi har den stora ökningen.

– Att vi tappar medlemmar är inte för att människor lämnar våra församlingar utan för att en hel generation dör bort medan vi inte lyckats nå en ung generation. Det vi ser är konsekvenserna av valen man gjorde under de senaste decennierna som gör att man nu måste läggas ner. Det här är vår verklighet, fortsätter han.

Jonas Melin (Svenska Alliansmissionen), Cathrine Nygren (Evangeliska Frikyrkan) och Martin Alexandersson (EFS) i Nätverket skissar upp hur rapporten i juni 2016 fick samfundsledare och ledare för församlingsgrundande och församlingsutveckling att börja tänka i nya banor.

– I början av 2017 i Västerås förklarade samfundsledarna att de ville tillsammans stå upp för att plantera nya församlingar. Och för drygt ett år sedan var flera av oss med på en europeisk träff i Berlin för evangelisation och församlingsplantering, Learning Community, arrangerad av NC2P (National Church Planting Process). Där fördjupades samtalen, säger Martin Alexandersson.

– Efter det blev allt mer konkret. Det är därför vi idag vill presentera ett gemensamt nationellt mål: ”Vi vill hjälpa varandra så att våra församlingar senast 2025 planterar fler församlingar än vad som läggs ner”, fortsätter Jonas Melin, Svenska Alliansmissionen.

Läs mer i Hemmets Vän nr 37 – 2018


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svenska elever i topp – men stora skillnader
Avigail fri – fyllde fyra i fångenskap
Mayka håller liv i gammal matkultur
Tid att tända ljus och be om fred
"Nöden är större än på länge"
Svenska storsjukhus blöder miljarder
Världen på väg över 2,5 grader varmare
Vägen framåt för församlingen
Sissel bjuder på en musikalisk resa i julens tecken
"Oklart vilken som är äldst"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies