Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Framtiden börjar i familjen

Debatt Publicerad: 2018-09-06 16:15

”Framtiden börjar i skolan.” Det var rubriken på ett av de många flygblad eller reklamblad som nu under valveckorna hamnar i brevlådor. Och det är verkligen angeläget att betona skolans roll. Vårt land har fastnat, tycker jag, i en skoldebatt som alldeles för mycket handlar om betyg. Om när betyg ska införas och hur de ska se ut. Jo, det är säkert också viktigt, men allra först måste vi se till så att det blir ordning och trivsel i klassrummen. Så att flickor och pojkar och lärare kan känna sig trygga. Skolorna är våra viktigaste arbetsplatser! Skolåren har verkligen med ett barns framtid att göra.

Skolan ska ju lära eleverna läsa, räkna och skriva. Men skolorna ska också lära barn att leva. Och för detta krävs värderingar!

Ingen klarar sig genom livet utan snedsteg och kollisioner. Och ständiga tillkortakommanden.

Men om våra barn får med sig en etisk karta och kompass, finns det all anledning att tro att livet blir lättare att leva. Och det handlar självfallet om de kristna värderingar, den etik och som är grunden för vår demokrati och vår människosyn.

Vi har, alla vi vuxna, ett ofrånkomligt ansvar för att skolan fungerar.

Och likväl tror jag inte att det budskap, som nämns inledningsvis, att framtiden börjar i skolan, är helt korrekt. Jag är övertygad om att framtiden börjar i familjen.

Ganska ofta har jag fått höra att det är för ”enkelspårigt” eller för ”smalt” att enbart tala familjepolitik. Och visst, jag håller med om det. Men vi vet också att det mest angelägna en samhällsdebatt kan handla om är barnen. Vår framtid! Och vi vill alla göra allt för att ge våra barn en god och trygg start. Och då kan man inte komma ifrån att familjen och ett barns första år är viktigast av allt. Av allt! 

Under de två, tre första åren måste ett barn få ”anknyta”, som det heter, till någon eller ett par tre vuxna. Ett litet barn klarar inte av att ”anknyta” till en större grupp. Därmed är det faktiskt sagt att familjen är oersättlig!

Kristdemokratin, i alla länder, det är många, betonar familjens stora betydelse.

Det är förbluffande att det i vårt land bara är ett parti, och det är Kristdemokraterna, som har en politik som auktoriserar föräldrars rätt att välja och bestämma över barnomsorgen.

Familjer är olika. Barn är olika.

Och det är givetvis föräldrarna som känner sina barn bäst och kan ge dem kravlös kärlek och ta hänsyn till olikheter.

Alla familjer klarar inte, även om man vill, sin uppgift. Och ingen familj är perfekt. Ingen! Men när familjen behöver hjälp, då ska samhället och staten finnas där för familjen och stötta barnen, så långt det nu går, i deras egen familjemiljö.

Det ska naturligtvis gå att kombinera förvärvsarbete med barnomsorg. Men det är förutsättningar för detta som staten och politiker ska skaffa fram, de ska inte kvotera och besluta.

Föräldrar vet att våra barn mest av allt behöver mer tid. Ge dem det och sluta att vara förmyndare!

Vi känner åtskilliga personer som råkat illa ut, som hamnat i droger och brott och fått sina liv söndertrasade. När de berättar sin historia så handlar den oftast om att barndomen var mer än kaotisk.  

Människovärdet är okränkbart, men penningvärdet dominerar debatten. Visst ska vi beräkna kostnader, och gör vi det kan vi känna oss tvärsäkra på att knappast något minskar utgifter mer än att barn får växa upp i trygghet. Och att familjer och skolor överför de värden och värderingar som kristendomen givit oss. Det håller både otrygghet och kostnader nere. Vi måste alltså även för ekonomins skull, för att resurserna ska räcka, få en renässans för våra kristna värden och värderingar.

Och likväl finns det politiker och partier som vill jaga kristendomen bort från både skola och samhällsliv.

Vi pensionärer då? kanske någon tänker. Vår trygghet kan givetvis förbättras av att flera poliser kommer i tjänst.

Det måtte väl också bli en självklarhet att vi ska ha vård snabbt när vi behöver och få det boende vi önskar. Det är också ett oavvisligt krav att de pensionärer som har det ekonomiskt sämst ska få rejäla förbättringar.

Men jag tror att vi äldre också funderar över hur vi i samhället ska komma till rätta med den ökande psykiska ohälsan bland våra unga, hur vilsenhet och förstörelselusta ska trängas undan.

Vi får aldrig det perfekta samhället. Men värderingar om vad som är rätt och sant, värderingar som står för tolerans och allas lika värde behövs idag mer än någonsin. Låt oss lyfta fram dessa, kärleksfullt och förlåtelsemättat, de kristna värderingarna.     

För detta, anser jag, fordras det parti som Birger Ekstedt och Lewi Pethrus startade! Och som jag haft förmånen att tjäna under många år. Också idag.

Alf Svensson, före detta partiledare för Kristdemokraterna


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Varderingar Adam Wessblad
2018-09-09 11:46
Bristen på värderingar i dagens samhälle skapar en vilsenhet hos många människor. Har aldrig funnits mera falska profeter!
Även tron på en stark man som räddar oss har prövats förr och alltid slutat i katastrof.

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Sommarens konferenser bygger nya relationer
Du är nog trots allt kristen!
Ge unga flyktingar framtidstro
Politiken måste satsa på fisket
Liberalerna vid vägs ände
Frihet, men inte för alla
Karismatiska väckelsen – ett avslutat kapitel?
Vi behöver en bibelväckelse!
Andligt uppvaknande enar svensk kristenhet till nationaldagsbön
Orimligt att utsättas för "yogatvång" i skola och vård


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies