Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Vilka värderingar väljer vi?

Ledare Publicerad: 2018-09-06 16:09

Nationalism, förmynderi eller flumliberalism? Någon socialism att rösta på finns inte längre. Inte ens Vänsterpartiet vill socialisera företagen, däremot vill de att staten skall bestämma betydligt mer över individen än alla andra partier. Och. Vänsterpartiet vet tydligen bäst.

Om man nu inte vill ha något av dessa tre alternativ vad har man då att välja på? Egentligen bara ett enda alternativ: Kristdemokrati. Där finns inget förmynderi över familjen. Politiker ska inte bestämma över familjens val av föräldradagar eller vilken skola man tycker är den bästa. Kristdemokraterna tror på familjens frihet, långt mycket mer än något annat parti. Man säger heller inte nej till friskolor med konfessionella huvudmän, bara de följer skollagen.

Kristdemokraterna är också det enda partiet som alltid står på demokratins sida i Mellan­östern. Israel kan med Kristdemokraterna i regeringen vara förvissat om att Sverige går från att vara fiende till en vän. Inte för att Israel alltid gör rätt, men väl för att Israel är en demokratisk stat baserad på samma värderingar som svensk demokrati bygger på. Mellan judendom och kristendom finns också band som kommer att värnas.

Kristdemokraterna är numera också det parti som tänker mest på utvecklingsländerna i syd. Sida kommer inte med Kristdemokraterna i regeringen att få mindre pengar att röra sig med. Tvärtom. Med Kristdemokraterna i regeringen kommer biståndet utvecklas och samarbetet med frivilligorganisationerna, inte minst kyrkorna, att kunna växa.

Kristdemokraterna dribblar heller inte med frågan om ett tredje kön. Det liberala ”flummet i förskolan” får med Kristdemokraterna i regeringen inte samma möjlighet att flumma vidare. Så där kunde vi fortsätta med miljöfrågorna där förvaltarskapstanken svarar på alla viktiga frågor, asylrätten, som just nu verkar vara på fallrepet, eller frågan om människans samvete har någon som helst betydelse.

Men det som är allra viktigast är frågan om människan och hennes värde. Kristdemokratin lyfter inte det rasistiskt nära den så kallade ”nedärvda essensen”, som Sverigedemokraterna gör. Det är varken nationalitet, etnicitet, sexuell läggning eller kön som ger människan värde. Det är heller inte medvetandegrad eller intelligens. Det räcker med att vara människa för att vara bärare av ett omätbart värde.

Så i valet mellan nationalism, förmynderi eller flumliberalism är det enkelt. Det finns ett alternativ till. Ett parti med värderingar som håller över tid och som skyddar den allra svagaste. Ett parti baserat på tron att den som springer långsammast är viktigast, men att den som är snabbast inte skall hållas tillbaka. Kristdemokratin vilar på omistliga värderingar som byggt vår demokrati och det västerländska samhället starkt och tillgängligt.

Hemmets Vän 6 september 2018


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Omvälvande stort steg
Är frikyrkan diskriminerad?
Långt mellan Almedalen och Stockholms förorter
Ojust behandling av Lars Adaktusson
Respekt och lyssnande
Tydligt framgångskvitto
Exponera judehatet tydligare
Återgå till sakligt tonläge
Sakfrågor – inte påhopp
EU ska vara lagom


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies