Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Ideologisk längtan kyrkans utmaning

Veckans kommentar Publicerad: 2018-09-06 16:06

På söndag går vi till val och på måndag vaknar vi upp till ett nytt politiskt landskap. Kristdemokraterna kommer att öka, men av allt att döma blir de stora vinnarna två ytterkantspartier, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Tack vare Jonas Sjöstedts retoriska tydlighet under året, men också på grund av Stefan Löfvens svaga insatser och tvetydiga budskap, kan V komma att fördubbla sitt väljarstöd. På samma sätt kommer Jimmie Åkessons SD:s att nå stora framgångar, näst intill en fördubbling, mycket på bekostnad av Moderaterna.

Både V och SD är att betrakta som antietablissemangspartier, från var sitt håll angriper de socialdemokrater och moderater. De är också tydliga i sina respektive ideologier. Visst har veckorna som gått handlat mycket om partiernas förslag och utspel, men det som ser ut att ge resultat på söndag handlar om de större frågorna, hur partierna ser på samhällsutvecklingen, på människor och vilka djupare strukturella förändringar man vill se framåt.

Vad säger då det om folkopinionen? Det statsvetarna kallar för valvindar, det vill säga förändringar och trender på den politiska scenen, visar att valet inte handlar om plånboksfrågor i första hand. Det är en intressant utveckling. Ökningen hos V och SD säger oss att Sverige längtar efter ledarskap som är besjälade av sin idé, partier och partiledare som är konsekventa och framhärdar, trots kritik. De ledare som vidhöll sitt budskap vann folkets förtroende, trots ideologier som ligger långt från den politiska mitten.

Denna ideologiska hunger visar att folkdjupet längtar efter äkthet och autentiska budskap. När så många röstar på Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna – sammantaget kanske så många som var tredje väljare – är omvälvningarna långt större än att bara avfärda dessa väljare som tokiga kommunister eller rasister. Det är ett tecken på en djup vanmakt hos människor.

Tiotusenkronorsfrågan är hur den kristna kyrkan ska fånga upp och navigera i dessa strömningar och möta människors besvikelse på etablissemanget. Låt oss be för valet och för vårt land, att lokala församlingar kan möta människors frustration och presentera en ideologi som håller för ett helt liv – Jesus Kristus.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Tacka Gud för konfaledarna
Hög tid att stärka Sveriges brandskydd
Kulturell katastrof – men knappast för kristenheten
Utanför storstan gäller 40- och 50-tallister
Europas mest muslimska land
Sveriges nästa statsminister kan mycket väl heta Ebba
Spelbolagen är vår tids avgudar
IS-terrorister går fria
Moralbankrutt
Uppvärdera erfarenheten


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies