Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

FN: Nya blodbad väntar i Syrien utan fredssamtal

Veckans nummer Publicerad: 2018-09-06 16:02

Ryssland bombar åter rebellmål i den syriska provinsen Idlib. Och Kreml säger att den syriska armén förbereder sig för att ta hand om ”problemet” med rebellerna i provinsen.

FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura manar till samtal mellan Ryssland och Turkiet för att undvika ett blodbad.

Staffan de Mistura betonar också att de korridorer som upprättats för civila som försöker fly regionen skyddas. Till skillnad mot tidigare offensiver i Syrien finns nu inget rebellstyrt område att evakuera rebeller och civila till, möjligen med undantag av det område som turkstödd milis kontrollerar norr om den rebellhållna regionen.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan varnar för att en regimoffensiv mot den syriska till större delen rebellkontrollerade provinsen Idlib kan leda till många dödsoffer.

– Gud förbjude, om det skjuts robotar mot området så skulle det leda till ett riktigt blodbad, säger Erdogan, till den turkiska tidningen Hurriyet.

Irans, Rysslands och Turkiets presidenter möts på fredag i Teheran för samtal om Syrien. Iran och Ryssland är al-Assads främsta allierade, medan Turkiet har stöttat rebeller som vill få bort den syriske presidenten. Samma dag möts FN:s säkerhetsråd med anledning av Idlib.

Den sista provinsen

Syriens president Bashar al-Assad har svurit att återta hela Syrien. Och hans regim har vunnit tillbaka stora landområden från rebellerna sedan Ryssland gav sig in i kriget 2015.

Häromveckan kom uppgifter om att Damaskus nu förbereder en offensiv för att återta Idlib – den sista provins som till stora delar kontrolleras av väpnade rebeller, bortsett från de områden som kontrolleras av USA-stödd och turkiskstödd milis.

Nu har Ryssland genomfört nya flygangrepp på landsbygden i närheten av Jisr al-Shughur i nordvästra Idlib, uppger det brittiskbaserade oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) samt en rebellkälla.

Minst 13 civila dödades i attackerna, flera av dem barn, enligt SOHR.

”Den syriska regimen har gång på gång visat att den inte skyr några medel för att tvinga befolkningen till underkastelse, utan någon som helst respekt för människors lidande eller liv”, skriver utrikesminister Margot Wallström (S) i ett uttalande med anledning av situationen och tillägger:

”Mycket talar nu för att regimen förbereder en storskalig militär offensiv mot Idlib, det sista kvarvarande de-eskaleringsområdet.”

Läs mer i Hemmets Vän nr 36 – 2018


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Blodsguld mörk sida av modern teknik
Demokrati kan krävas för bidrag
"Tron går som en röd tråd genom sångerna"
"Vårt förhållande till det materiella har förändrats"
Ska EFK fortsätta kalla sig "evangelikal"?
Miljoner drivs på flykt i världens glömda kriser
"Här är skolan nyckeln"
"Situationen har hårdnat för de kristna i Kina"
"Jag kan inte bara sitta i en kyrka"
"Varje kristen kan vittna där man är"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies