Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Kriser väcker frågor

Ledare Publicerad: 2018-08-09 16:16

Den torra, heta sommaren 2018 har Sverige drabbats av svår kris genom de värsta skogsbränderna i modern tid. Samtidigt föddes också heroiska insatser av brandpersonal, polis, hemvärn och många volontärer. Vid hotande kris tycks något nytt väckas, hjärtan förändras till omtänksamhet, solidaritet.

Under flyktingkrisen 2015 skapades ett oerhört engagemang för utsatta människor. I förra valet talade statsminister Reinfeldt om öppna hjärtan. Det har sedan förbytts mot ett Sverige med hårdare attityder än vi kan minnas på decennier.

Estoniakatastrofen, Balkans flyktingströmmar på 1990-talet, de finska krigsbarnens mottagande i Sverige, det är bara några exempel.

Få länder i världen har ett sådant välstånd i stort som Sverige. Ändå talar vi nu om att vi först måste tänka på våra egna. Vem kan med bara ett uns av förnuft tro att Sverige skulle kunna ta emot alla flyktingar?

Aftonbladet/Inizos senaste opinionsmätning har troligen också påverkats av skogsbränderna. Det är närmast dött lopp mellan de båda blocken. Inget politiskt parti är under riksdagsspärren. För bara någon månad sedan var två, tre partier uträknade från Sveriges riksdag.

Måste vi drabbas av kriser och katastrofer för att väckas? Det gäller såväl politiker som kyrkfolket som i stort sovit en törnrosasömn, och stora delar av svenska folket, som mest sysslat med perifera frågor.

Det finns alltid risken att vi stänger av när för många kriser kommer samtidigt. Ibland brukar sägas att Sverige bara klarar en kris åt gången.

Men skogsbränder är inte något nytt. Med förödande kraft, i ännu värre omfattning, har de drabbat Australien och Kalifornien i USA. Men när det kommer så nära och blir så fruktansvärt omfattande berörs vi på ett helt annat sätt.

Samtidigt har egoismen och tanklösheten fortsatt att frodas. Människor har ibland nästan hånfullt fortsatt att grilla i skog och mark, trots totalt eldningsförbud.

Sommarens skogsbränder kanske ritar om den svenska politiska kartan. Nu har vi verkligen sett att vi behöver ett välfungerande EU, som kunnat bistå med brandflyg och andra insatser. Storbritanniens brexitförhandlingar har också hamnat i kris och en majoritet britter vill nu stanna kvar i EU.

Under andra världskrigets skövling av europeiska stater fick vi se nazismens och fascismens verkliga ansikte. Men ur ruinerna reste sig nya tankar om solidaritet och broderskap, när kristdemokratiska ledare tog initiativet till nya solidaritetstankar.

Egoismen frodas märkbart när det materiella välståndet ökar och mångas hjärtan blir kalla. Tragiskt är att det tycks behövas kaos och katastrofer innan vi vaknar upp. Hoppas bara det inte är för sent att göra upp med unkna, själviska synsätt. Vi behöver varandra i Sverige, det har skogsbränderna senast visat. Vi behöver varandra i Europa, det har de senaste årens populistiska strömningar visat. Bara inte minnet är för kort? Hoppet är att vi verkligen lär oss något bestående av denna skogsbrändernas sommar i Sverige 2018.

Hemmets Vän 9 augusti 2018


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Ensam är inte stark
Polisen räcker inte till
Kampen mot radikal islamism är inte över
Blunda inte för hoten
Alla tjänar på vänlighet
Årets svensk visar vägen för studiero i skolan
Kasta aningslösheten
Beroende av Vänstern
Navigation i osäkra vatten
Ny socialminister – nu!


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies