Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Inte vilken utflykt som helst

Veckans kommentar Publicerad: 2018-08-09 16:12

Nyligen rapporterade tidningen Times of Israel om de senaste tillskotten i det israeliska missilförsvaret. Tillsammans med USA har man utvecklat avancerade antiraketrobotar som vid angrepp avfyras, söker upp och omintetgör raketer på väg mot städer och byar inne i Israel. Systemet kallas Iron Dome, järnskölden, och finns för att skydda befolkade delar av landet mot Hamas raketattacker och det högst påtagliga missilhotet från Iran. Sedan 2001 har 15 200 projektiler avfyrats mot Israel – nästan 900 om året. Hittills i år har Hamas skjutit 318 raketer från Gaza.  

Det är mot denna bakgrund som israeliska marinen i veckan bordade svenska Ship to Gaza-fartyget Freedom och bogserade det till hamnen i Ashdod. Moa Haeggblom på UD:s presstjänst säger till TT att UD har information om att sju svenska medborgare har frihetsberövats och att Sveriges ambassad i Tel Aviv har varit i kontakt med dem.  

Ombord på den svenska aktivistbåten fanns också två iranska journalister från antisemitiska och statskontrollerade Press TV. Press TV är en gren av iranska mediegiganten IRIB som i princip dagligen sprider israelförakt med antisemitisk vinkel. Dess högsta chef utses av ayatollah Ali Khamenei. TV-bolaget är del av den hårdföra iranregimens nya internationella mediesatsning med sändningar på olika språk. 

Att den iranska regimen sedan dryga 40 år har gjort allt man kan för att stödja alla krafter som vill underminera Israel är välkänt. En sökning i svenska mediearkiv ger träffar på artiklar redan från 1970-talet där det beskrivs hur tusentals iranska ungdomar är villiga att bistå PLO i ”befrielsen av Jerusalem”.  

Det är knappast förvånande att Israel gång efter annan stoppar denna märkliga svenska båtaktivism. Inte minst denna gång när ”journalister” från ärkefienden Iran finns ombord. Däremot är det anmärkningsvärt att Ship to Gaza-projektet som sådant inte granskas hårdare av svenska redaktioner. Särskilt som Vänsterpartiet officiellt stödjer seglingarna.  

”Säg mig vem du umgås med och jag ska säga dig vem du är”, ska Euripides ha sagt. De svenska båtar som återkommande seglar mot Hamas-kontrollerade Gaza framstår allt mer som antiisraelisk vänsteraktivism med stark antisemitisk slagsida.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

IS-terrorister går fria
Moralbankrutt
Uppvärdera erfarenheten
Vilka normer får brytas?
Oroväckande när explosioner blir vardag
Kyrkan gör det varje vecka
Du är inte erfaren när du är 30
Bra att Löfven lyfter hedersproblematiken
Säg vad du ska göra och gör det du har sagt
Våga tro att kyrkan är svaret för förorten


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies