Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Återinför beredskapslager med mat och läkemedel

Ledare Publicerad: 2018-07-12 15:46

”Vår beredskap är god.” Så sa dåvarande statsminister Per Albin Hansson i ett tal på Skansen i samband med att andra världskriget bröt ut.

Han ljög.

Sveriges beredskap var allt annat än god. Under 1920-talet hade riksdagen beslutat att minska det svenska försvaret kraftigt. Och även om återuppbyggnad hade påbörjats var det uppenbart att Sverige inte skulle ha någon som helst chans att klara ett militärt angrepp.

Idag, snart 80 år senare, står vi likt på 1930-talet utan god beredskap om krisen eller kriget kommer. Det militära försvaret bantades kraftigt på 1990-talet. Civilförsvaret lades i praktiken ner helt. Och beredskapsfrågorna lades helt åt sidan.

På andra sidan Bottenviken, i Finland, är det annorlunda. Samtidigt som Sverige minskade sitt försvar under 1990-talet bibehöll Finland sina försvarsstyrkor. Samtidigt som Sverige avvecklade landets olika beredskapslager har Finland fortsatt som tidigare.

I Finland finns det beredskapslager med drivmedel som bensin och diesel för befolkningen. I Sverige är den verksamheten helt avvecklad.

I Finland finns det beredskapslager med läkemedel för befolkningen i händelse av krig eller kris. I Sverige fanns tidigare liknande uppdrag hos det statliga Apoteket AB, men idag är den verksamheten helt avvecklad. (Även Norge har en liknande lösning som i Finland.)

I Finland finns beredskapslager med mat för befolkningen. Lagren, och omställd inhemsk produktion, har syftet att klara att försörja befolkningen under sex månader i händelse av en katastrof. Varje invånare ska dagligen ha mat med ett energiinnehåll motsvarande 2 500 kalorier. I Sverige finns inga beredskapslager med mat, den verksamheten är helt avvecklad. När maten tar slut på hyllan på ICA eller Coop, då är maten helt enkelt slut.

Det är alldeles uppenbart att svensk politik har varit alldeles för kortsiktig. Det gäller såväl den sittande regeringen som den tidigare regeringen. Eller som Riksrevisionen skrev i en rapport om läkemedels- och livmedelsförsörjning tidigare i år: ”Regeringen och ansvariga myndigheter har inte skapat tillräckliga förutsättningar för en väl fungerande livsmedels- och läkemedelsförsörjning i händelse av kris.”

Försvarsberedningen är inne på liknande tankar i rapporten Motståndskraft som lämnades till försvarsministern innan jul.

Nu krävs det krafttag. Det går inte att utesluta att det blir krig i framtiden. Terrorism och klimatförändringar gör att allvarliga kriser kan uppkomma.

Valrörelsen handlar i mycket liten utsträckning om dessa frågor. Det borde den göra.

Hemmets Vän 12 juli 2018


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Beredskapslager
2018-07-14 11:56
Skulle gärna vilja dela detta på Facebook

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Allvarligt när rysk propaganda når USA
Bordsbön i kristen förskola godkänns
Bred samverkan ska bryta kriminaliteten
Inga mål fredade för ryssarnas bomber
Orimliga föräldrakrav
Underskattat motstånd
Orädd Putinkritiker död
När nöden ger ett gungfly
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies