Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Förberedelser för ett annat Sverige

Veckans kommentar Publicerad: 2018-06-14 00:00

Det är nu mindre än tre månader kvar till valet. Opinionsundersökningarna kommer tätare och ges alltmer utrymme i de etablerade nyhetsmedierna. De visar på en dramatisk scenförändring i svensk politik.

Det går inte att tolka opinionsläget på annat sätt att vi just nu är på väg in i en helt ny politisk era. Utvecklingen denna försommar, med tre jämnstora partier strax över 20 procentenheter, innebär slutet på en 90-årig epok av Socialdemokratisk dominans. Det var i juni 1928 som Per-Albin blev vald till partiledare, idén om det svenska folkhemmet lanserades och samma år skedde det så kallade kosackvalet, när Socialdemokraterna prövade ett samarbete med SKP och därmed förlorade stort till regeringen Lindman. Mycket av det som skedde just detta år kom att forma Sverige och det politiska systemet. Under lång tid hade vi fem partier och två block, småningom åtta partier.

De omvälvningar som nu sker går inte att överskatta. Det är inte bara sannolikt utan mycket troligt att Sverigedemokraterna blir Sveriges största parti den 9 september och de två tidigare dominerande blocken varken är särskilt eniga eller ens relevanta för att beskriva det svenska politiska systemet. Utvecklingen är densamma i Grekland, Frankrike och Nederländerna. Där har arbetarpartierna mer eller mindre försvunnit. Kanske blir inte fallet för Socialdemokraterna så dramatiskt i Sverige, men de två blocken kommer bli tre.

Hur regeringskonstellationen kommer att se ut är omöjligt att säga. Det verkar just nu osannolikt att riksdagen skulle släppa fram Åkesson som statsminister. Att Sverigedemokraterna får ett betydande inflytande på den förda politiken de närmaste fyra åren är säkert. Frågan är, vad kommer det i så fall betyda för kyrkor och församlingar?

Vi kan med säkerhet säga att enskilda kristna och organisationer som arbetar med flyktingar, hjälp till utsatta migranter, kommer att få se offentliga ekonomiska stöd kringskurna. Kristna biståndsorganisationer som Diakonia, Erikshjälpen och PMU får högst troligt se sina statliga anslag minska. Givet veckans opinionsundersökning gör församlingar och samfund klokt i att redan nu börja planera för en ny sorts verklighet efter valet. Att vara en varm, kärleksfull och inkluderande gemenskap kommer att vara viktigare än någonsin.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

IS-terrorister går fria
Moralbankrutt
Uppvärdera erfarenheten
Vilka normer får brytas?
Oroväckande när explosioner blir vardag
Kyrkan gör det varje vecka
Du är inte erfaren när du är 30
Bra att Löfven lyfter hedersproblematiken
Säg vad du ska göra och gör det du har sagt
Våga tro att kyrkan är svaret för förorten


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies