Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Egen bostad inspirerar

Ledare Publicerad: 2018-06-07 16:39

1960-talets bostadsbrist genom flyttlasspolitiken från landsbygd till storstäder skapade ofta kvalitetsbrister i boendet, rotlöshet mellan generationerna för många människor, små möjligheter för den enskilda familjen att bidra till trivsamma bostadsområden.

KD:s partiledare Ebba Busch Thor, vice partiledare Jakob Forssmed och civilutskottets ordförande Caroline Szyber skriver på SVT Nyheter/Opinion om kampen mot utanförskap genom människors möjligheter att också i socialt utsatta områden kunna få tillgång till lokalt ägarskap. En egen ägd bostad är inte svaret på allt, skriver man, men det kan skapa mer långsiktighet med nya drivkrafter i 61 kriminellt belastade områden i Sverige.

Det är inte unikt för Sverige, men vissa storstadsområden har skrämmande bostadssegregering. Massflytt från landsbygd till storstäder på 1960-talet skapade miljonprogramsområden. Uppgivenheten växte ofta som ogräs när människor hade små möjligheter att påverka sin sociala situation.

Arbetsinvandringen från södra Europa på 1960- och 70-talet gick förhållandevis väl. Men senare decenniers invandring från Latinamerika, Mellanöstern och Afrika blev så omfattande att  kopplingen till arbete, språkinlärning och integration inte fun­gerade.

Förra sommaren pekade polisen ut 61 områden i Sverige med hög brottsbelastning. Många människor har svårt att påverka sin närmiljö och sina relationer till grannar och vänner.

Ett miljonprogramsområde i Storstockholm drabbades på 1990-talet av både droger och kriminalitet. Där lyckades civilsamhället uppbåda många goda idéer för att bryta en del av utanförskapet. Polisen fanns där innan brott begåtts. Föreningslivet och näringslivet byggde nätverk med skolan och de boende. Det blev lite av ”låt 1 000 blommor blomma” under ett antal år.

När Kristdemokraterna nu föreslår möjligheter att äga sin bostad också i socialt utsatta områden, kan det vara en väg till större trygghet. Den som kan påverka sitt boende tar ofta väl hand om både bostadens skötsel och bygger nätverk till andra boende.

När ”någon annan” städar trapphuset, målar om nedslitna trappuppgångar, sköter utemiljön, är det lättare att inte bry sig om nedskräpning, skadegörelse, brist på omsorg om andra boende. Finns eldsjälar bland områdets föreningar som bidrar till meningsfulla aktiviteter för barn, ungdom och vuxna, då samverkar också detta till att bryta uppgivenhet.

Förra helgens val i Colombia, pekar på väg mot förändring där en fruktansvärd brottskurva i decennier brutits. När barn och ungdomar försonas i fotbollsspel och andra meningsfulla fritidsaktiviteter istället för att hata varandra och skjuta på varandra, då börjar hoppet spira.

Tänk om skjutningarna i svenska storstäders bostadsområden upphörde, uppgivenhet byttes mot omsorg och arbetstillfällen skapades genom eldsjälars kreativa idéer. Vägar till att på sikt få äga sin egen bostad är ett viktigt steg i kampen för att byta uppgivenhet mot hopp och möjligheter.

Hemmets Vän 7 juni 2018


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

EU ska vara lagom
Varför krav på bojkott?
Skolavslutning i kyrkan?
Korset ger hopp i tid av stora utmaningar
Kriskommission för rättsväsendet krävs
Växande betydelse för kristna värden
Rätt att tala med SD
Respekten för lärarna behöver återupprättas
Ensam är inte stark
Polisen räcker inte till


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies