Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Fira med svenska flaggan

Ledare Publicerad: 2018-05-31 00:00

De senaste dagarna har större delen av Sverige upplevt högsommarvärme. Den något kylslagna våren fick ett abrupt slut och blomsterprakten är nu som vackrast, lagom till skolavslutningarna.

Så här års brukar det dyka upp en debatt om det bör vara tillåtet att sjunga Den blomstertid nu kommer i samband med skolavslutning. Förhoppningsvis är den diskussionen avslutad. Få sånger i den svenska skatten av visor är mer älskade än denna. Det är svårt att på allvar tänka att elever, oavsett om de är ateister, kristna eller av annan religion, tar någon som helst skada av att sjunga ”Du nalkas, ljuva sommar, då gräs och gröda gror”.

I år har en ny diskussion dykt upp – den om det är ok att ha svenska flaggor på studenten. Bakgrunden är att Nacka gymnasium först ville förbjuda andra länders flaggor än svenska i samband med utspringet. Men när skolan fick kritik för detta så ändrade den sig. Nu är det totalförbud för att ha med sig flaggor eller vimplar för dem som kommer till skolavslutningen. Orsak till förbudet är enligt skolan brandrisken.

Att ta ansvar för säkerheten är givetvis denna skolas ansvar, och det finns inget skäl att kritisera den för det. Men ur ett större perspektiv bör vi fundera på hur vi hanterar vår flagga.

Den svenska skolan är helt skattefinansierad. Vårt skolsystem, som ger alla barn och ungdomar tillgång till grundskola och gymnasium, är något att vara stolt över. För ett land som Sverige är utbildning en viktig gemensam angelägenhet och rimligt att fira gemensamt, inklusive svenska flaggor.

Det handlar inte om att begränsa människors åsiktsfrihet eller att förneka människor dess ursprung eller bakgrund. Men om ett land ska vara just ett land, en nation och inte bara en bit mark där det råkar bo ett antal individer, måste det finnas något som är gemensamt. Något som håller landets invånare tillsammans.

Gemensamma institutioner som studenten och gemensamma symboler som den svenska flaggan hör till det som skapar den nationella gemenskapen.

Vad hade hänt i länder som Frankrike eller Danmark om en rektor velat förbjuda besökande från att ta med sig Trikoloren eller Dannebrogen? För det första så har det veterligen aldrig hänt. För det andra så skulle det rimligen aldrig hända. Men om det skulle hända, så skulle det blir mycket upprörda känslor.

Låt gulblå fanor och vimplar pryda svenska skolgårdar – det är svårt att tänka sig en bättre inramning av en svensk studentexamen.

Hemmets Vän

31 maj 2018


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

EU ska vara lagom
Varför krav på bojkott?
Skolavslutning i kyrkan?
Korset ger hopp i tid av stora utmaningar
Kriskommission för rättsväsendet krävs
Växande betydelse för kristna värden
Rätt att tala med SD
Respekten för lärarna behöver återupprättas
Ensam är inte stark
Polisen räcker inte till


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies