Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

De fem sämsta argumenten mot religiösa friskolor

Debatt Publicerad: 2018-05-24 15:59

Religiösa friskolor, eller konfessionella skolor som de egentligen heter, står i centrum för samhällsdebatten. Socialdemokraterna går till val på att förbjuda dem, Liberalerna vill stoppa nyetablering av dem, och en majoritet av svenska folket har en dålig bild av dem. Debatten präglas tyvärr av lögner, fördomar, missförstånd och alternativa fakta.

Om det finns bra skäl att vara mot de konfessionella skolorna, så har dess passionerade kritiker inte varit duktiga på att framföra dessa. Nedan är en lista på de fem sämsta argumenten jag har stött på.

5 ”Religiösa friskolor skapar segregering”

Socialdemokraternas argument är: Eftersom kristna går på kristna skolor och muslimer går på muslimska skolor segregeras barnen – i kontrast till ickekonfessionella skolor där folk med olika tro och kulturer samsas.

Problemet är att detta inte baseras på verkligheten. På kristna skolor går många som är ateister eller muslimer för att de trivs bättre där. Kristna friskolor har en högre andel elever med utländsk bakgrund än andra skolor, och eleverna presterar bättre där. Sossarnas tal om segregering har inget som helst stöd i forskningen. Om det verkligen är segregering man är orolig för, varför rikta in sig på konfessionella skolor som om alla de skulle ha det gemensamt? Varför inte sparka på elitistiska privatskolor som segregerar adelsbarnen från oss dödliga, eller kommunala skolor i förorter där nästan bara nysvenskar går? Segregationsargumentet tycks vara ett svepskäl.

4 ”Extremismen breder ut sig i våra förorter”

Detta anger Jan Björklund som skäl till att han ångrade sig om konfessionella skolor. Rapporterna om muslimska friskolor som könssegregerar elever på bussresor eller struntar i sex- och samlevnadsundervisning ska givetvis inte få förekomma. Men att använda det som skäl till att stoppa all nyetablering av friskolor (eller i Socialdemokraternas fall – stänga ner alla som finns) på grund av detta kan inte vara annat än kollektiv bestraffning och att kasta ut barnet med badvattnet. Som Gustav Fridolin klokt uttryckte det: ”Att attackera till exempel judiska skolor som funnits i Sverige sedan 1950-talet […] är inte en väg framåt i en tid av ökande antisemitism och islamofobi.”

Extremism kan vi alla hålla med om är ett problem, men det är fullständigt ologiskt att vilja stoppa eller stänga fungerande skolor. Det är som att upptäcka en vårdcentral som är under all kritik, och dra slutsatsen att vi ska förbjuda all svensk sjukvård.

3 ”Pådyvla inte våra barn föräldrarnas religion”

Nu kliver vi in i de riktigt absurda argumentens galna land. LO:s slogan i kampen för att förbjuda konfessionella skolor är: ”Det är ingen rättighet att pådyvla våra barn föräldrars trosuppfattning.” Som det är formulerat låter det som att LO kidnappat barn från deras föräldrar och betraktar dem som sina. Och vad i hela världen ingår inte i begreppet ”trosuppfattning”? De flesta i det här landet tror att det finns mänskliga rättigheter, att demokrati är bra, att skolan är något barn bör gå till, med mera. Hur är det ens möjligt att inte förmedla sina trosuppfattningar till sina barn? Hur är det ens önskvärt? Varför utgår LO från att religion ”pådyvlas” någon i friskolor där all undervisning redan är konfessionsfri?

2 ”Skolan ska få barn att tänka – inte tro”

När jag trodde att det inte kunde bli värre. Denna annons från Socialdemokraterna har nyligen dykt upp på nätet, och jag vet inte vad som är värst. Att de insinuerar att troende människor inte kan tänka, att tänkande är motsats till tro, eller att religiösa friskolor inte får eleverna att tänka. Tro och tänkande förutsätter varandra! Vårt tänkande bygger på obevisade antaganden vi utgår från i tro (som att det förflutna har skett eller att världen omkring oss finns) och vår tro baseras på bevis och argument som vi processar med vårt tänkande. De enda som inte tänker är människorna som gjort den här annonsen.

1 ”I svensk skola ska det vara lärare som styr, inte präster och imamer”

Guldmedaljen måste dock ges till detta skarpsinnade uttalande, upprepat flera gånger av både Ardalan Shekarabi och Anna Ekström när de presenterade Socialdemokraternas vallöfte att förbjuda konfessionella friskolor. S är alltså Sveriges största parti, med den största partibudgeten och därmed potentiellt störst resurser att utveckla kommunikationsstrategier och valkampanjer. Och de väljer att satsa på ett argument som utklassar Donald Trump i verklighetsfrånvändhet. För alltså, konfessionella friskolor har lärare. Välutbildade, legitimerade lärare. Lärare som gör att elever på konfessionella skolor uppfyller kunskapskraven bättre än på kommunala.

Debattera för all del konfessionella friskolor. Men snälla, rara sekulära svenskar, sluta debattera som Trump! Utgå från fakta och förnuft istället för från sagor och fördomar. På kort sikt kanske ni får applåder från er ateistiska kammarkör när ni gör så här, men på lång sikt förvandlar ni Sverige till ett dårhus.

Micael Grenholm


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Muslimska skolor Birgitta
2018-06-08 07:59
Jag har jobbat som lärare på en muslimsk skola. Min åsikt är att de inte borde få finnas i Sverige. Problemet är att politiker inte vill göra skillnad på muslimska och kristna skolor. Det är inte politiskt gångbart.

Svar till Conny Micael Grenholm
2018-06-03 22:04
Hej Conny! Tryggve Grenholm är jag veterligen inte släkt med.

Om det finns en vetenskaplig studie kring muslimers närvaro på kristna friskolor vet jag inte, men det är något de kristna friskolorna själva rapporterar om. Se http://www.kristenfriskola.se/objfiles/1/Tioorsakertilla_2099127736.pdf och http://www.dagen.se/nyheter/kristna-friskolan-som-valkomnar-muslimer-och-ateister-1.1115850

Allt gott!

Kristna Friskolor Conny Kreuutz
2018-05-31 05:30
Micael Grenholm,(släkt med Tryggve?)hur vetensksplig är ditt påstående att muslimer går i kristna friskolor?
connykreutz66@gmail.com

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Därför kollapsade svenska skolan
Värna den restriktiva alkoholpolitiken
Finland stod emot – behöll friheten
Hat mot våra grundläggande värderingar kan inte accepteras
I Sverige saknar man respekt för sina medmänniskor
Bekämpa alla yttringar som kränker en annan människas tro
Hög tid för ny era av samhällsbyggande
Både vetenskap och historien talar till kristendomens fördel
Bokbränning är ett brott mot yttrandefriheten
Att ha identiteten på rätt ställe


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies