Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Kören IMK One Piece är mer än bara "gulliga barn"

Veckans nummer Publicerad: 2018-05-17 15:41

– Jag vet inte varför One Piece har sådan dragningskraft, men det har den verkligen. Det ökar också från år till år – det är spännande, säger Karolina Cederqvist som är en av ledarna bakom IMK One Piece – en barnverksamhet i Immanuelskyrkan, Örebro, med bland annat en kör med cirka 70 barn mellan 7 och 13 år. Nyligen kom deras tredje skiva, ”Genomälskad”.

– Körens namn handlar om att vi är en helhet men också att vi är en del av en större gemenskap – av församlingen, förklarar Karolina Cederqvist när vi träffas på ett café i vårsolen. Bara några dagar tidigare kom barnkören IMK One Pieces tredje skiva, Genomälskad.EFK-församlingen Immanuelskyrkan i Örebro är känd som en församling där de kreativa uttrycken tillhör vardagen – bland annat finns här Joybells, en av de äldsta och mest kända gospelkörerna i Sverige, som också Karolina med sin make ledde under åtta år.

Arbetet förändrades

– När vi själva fick barn, fick vi ta hjälp av våra föräldrar för att det skulle fungera. Till sist kände vi att vi behövde lägga tiden på något som mer gagnade våra barn och när jag slutade leda Joybells kändes det naturligt och viktigt att fortsätta i barnverksamheten. Först ville jag bara vara med för att inspirera till att sjunga men så hände det saker som gjorde att arbetet förändrades, berättar hon.

– På den tiden kallades kyrkans barnverksamhet för Draget – men de grundläggande tankarna bakom arbetet hade förändrats, vi märkte att vi hade bytt arbetssätt. Det var en splittrad tid – det var inte så många ledare och inte så många barn och samtidigt en lite otrygg stämning där alla skulle delas upp i grupper.

Musikal

– Vi bestämde oss för att göra en julmusikal tillsammans – där man lätt kunde prata om Bibeln, sjunga och göra olika saker men som en hel grupp där alla hade någon typ av uppgift. Efteråt kände vi hur bra det var för hela gruppen – vi sade: ”Ska vi inte göra samma sak om påsken?” Och på den vägen var det.

– Vi hittade inte lika mycket bra barnsånger om påsken, det var inte lika naturligt. Det finns ingen ”Petrus fegis-reggae” eller det finns ingen ”Rövarrap”, konstaterade vi. Så det var utifrån både en lust och ett behov som jag började skriva musik till kören – något jag bara hade gjort privat tidigare. Men det fanns också fler musiker i församlingen som kunde bidra med sånger.

– Det var till vår första skiva som namnet ändrades. Men vi talade om enhet och att vara en del av en helhet med barnen utifrån det, om enhet. Men just då var det också lite inne att bära hela overaller som kallas ’one piece’, även om vi lade till IMK (Immanuelskyrkan) för att inte förknippas för mycket med klädesplagget.

Läs mer i Hemmets Vän nr 20 – 2018


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svantesson: Ekonomi med vårkänslor
45 EFK-ledare betonar biblisk äktenskapssyn
Här börjar dagen med bön via Zoom
De ser fram emot svar på framtidsfrågorna
Kristna uppmanas till närvaro och bön efter dödsskjutning
Mer relationsvåld bland socialt utsatta
Barn omhändertas i kamp mot maffia
I ett land utan tro vet vi inte vad det är vi ska försvara
Patring: "Politiken kan svänga väldigt snabbt"
Så många kan läsa Bibeln på sitt språk


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies