Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Vad ska vi göra med Sverige?

Debatt Publicerad: 2018-05-03 13:40

Vi befinner oss just nu i upptakten till en valrörelse vars utgång kommer att påverka livet i Sverige för lång tid framöver. Ett oklart parlamentariskt läge lämnar fältet öppet för många olika scenarier beträffande hanteringen av akuta problem och hur det politiska systemet skall lyckas stärka förtroendet för demokratin som styrelseform och dess institutioners oberoende. I båda dessa avseenden har tilliten fått sig en knäck.

Det är inte utan anledning som SVT i det här läget satsat på en längre programserie som lyfter frågan om att demokratin faktiskt är hotad. Att det inte endast är en retorisk fråga framgår av det sakliga innehållet i programmen. Brist på genuint politiskt engagemang, misstro mot politiker, en smygande korruption inom de demokratiska institutionerna och rättsväsendets oförmåga att utreda och lagföra vardagsbrottsligheten, till vilken den senaste tiden också får räknas mord och våldtäkter, skapar en allmän osäkerhetskänsla som lätt kan exploateras av populistiska strömningar.

Politikernas stora portföljer fylls av tunga volymer av utredningar, som med sin obarmhärtiga beskrivning av problemens komplexitet gör anspråk på det politiska systemets handlingskraft till det yttersta. För varje ny utredning växer det klot som politikerna likt Sisyfos skall skjuta upp för kullen.

Nödställda människor från andra länder kastar sig i famnen på Sverige med förhoppning om en ny framtid här. Självbilden av Sverige som humanismens förlovade land krackelerar i mötet med verkligheten och Migrationsverkets tjänstemän tvingas hantera människors förtvivlan med en återhållen samvetsångest inför att skicka dem tillbaka till det helvete som de nyss lämnat.

Trots att striden om regeringsmakten under en valrörelse kan kännas uppiggande för dem som deltar i den offentliga debatten går det inte att dölja en känsla av trötthet och uppgivenhet inför problemens omfattning. Förhållandet mellan politikerna och fotfolket, som skall genomföra de politiska besluten, påminner om en situation där både vårdnadsgivare och vårdnadstagande är sjuka. Man går i väggen! Politiker ger upp inför hot, trakasserier och en orimlig arbetsbörda. Lärare slutar och välutbildade poliser söker sig till andra arbetsuppgifter – pengar är inte allt i den ekvationen. Vårdpersonal har inte tid att vara människor i mötet med människor. Sverige mår inte bra – trots att vi har det så bra.

Sanningen är att Sverige befinner sig i ett andligt nödläge som kännetecknas av psykisk ohälsa och frustrerade relationer människor emellan. Människors basala behov av trygga familjer, meningsfulla arbeten på rimliga villkor, hopp för framtiden – helt enkelt, att kunna relatera till ett liv som är mer än äta-jobba-sova-dö – allt detta saknar alltfler. Statliga bidrag och social ingenjörskonst kan inte kompensera för bortfallet av de naturliga funktioner som är kopplade till familjen och det civila samhällets frihet att verka utifrån sina egna förutsättningar.

Sverige behöver ett nationellt andligt uppvaknande i likhet med de andliga väckelser som en gång lyfte landet ur fattigdom, alkoholmissbruk och social misär från artonhundratalet och framåt. Istället för att jaga kristna skolor och avskärma det politiska livet från kristna värderingar borde Löfven med sina nära kontakter till Svenska kyrkan uppmana till bön för landet. Ett andligt skeende som vänder människors hjärtan till Gud är vårt enda hopp om en ny tid för Sverige.

Som kristna behöver vi kanske också tillägna oss en djupare förståelse av på vilket sätt det politiska arbetet utgör en del av Guds intresseområden och därför är föremål för hans omsorg. Vi uppmanas ju ”till bön, åkallan, förbön och tacksägelse för alla människor … och alla i ledande ställning.” (1 Timotheosbrevet 2:1,2)  

I ett gudsrikesperspektiv är en intakt samhällsordning ett uttryck för Guds beskydd och vilja att göra alla människor gott – så som Jesus beskriver saken: han låter solen lysa över både onda och goda och han låter det regna över både rättfärdiga och orättfärdiga. En kristen som ger sig in i det politiska arbetet måste ha en liknande generös inställning i frågan om att göra det bästa möjliga även om man inte når ända fram i det man helst ville förverkliga. Guds intresseområde omfattar hela skapelsen och allt mänskligt liv – allt detta är i en mening Guds domän som en kristen kan förhålla sig till både som medmänniska och gudsrikesmedborgare.

Låt oss be att valrörelsen får kännetecknas av sanning och god vilja som förenar istället för att polarisera och att utfallet ger oss en regering som först och främst ser till allas bästa. En regering som ser värdet av civilsamhället med dess organisationer och folkrörelser och ger dem utrymme att verka. En verklig religionsfrihet med plats för kristna skolor och samvetsfrihet för människor i allmän tjänst vitaliserar demokratin genom personliga ställningstaganden.

Sven Nilsson


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Vuxnas förvirring har skapat ungas könsdysfori
Nato gör Sverige säkrare
Vakna upp: Religiös frihet i fara
I en förtroendebransch måste det råda transparens
Sverige ingen fristad för judar längre
Skapa det andliga folkhemmet
Sverige ger 283 miljoner i bistånd till Nigeria – blundar för förföljelse
Bevara integriteten i orostider
"Vi saknar existensberättigande om vi inte vill nå nya människor"
Ljuset lyser i mörkret


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies