Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Maria från Magdala – vem var hon?

Veckans nummer Publicerad: 2018-04-19 00:00

En av de personer i Jesu närhet som skapat mycket stort intresse genom kyrkohistorien är Maria från Magdala. Eftersom de nytestamentliga texterna inte ger så många upplysningar om denna kvinna har man spekulerat mycket omkring hennes person och framför allt om hennes relation till Jesus. Var hon bara en av kvinnorna som följde Jesus? Var hon ledare för dessa kvinnor? Var hon en nära lärjunge, kanske närmare än de tolv apostlarna, egentligen en apostel? Hade hon ett intimt förhållande till Jesus? Var hon till och med hans hustru, som han hade barn med? Var hon en prostituerad som blev upprättad av Jesus till ett nytt liv och en ny tjänst?

Ja, vad vet vi egentligen om denna kvinna? Nu har hon presenterats en gång till i en nyinspelad amerikansk film, som hade premiär i april och som ger sin bild av denna omtalade kvinna. I filmen spelas Maria av Rooney Mara och Jesus spelas av Joaquin Phoenix. Rollen som lärjungen Petrus har Chiwetel Ejiofor. Garth Davis har regisserat filmen, som väckt stor uppmärksamhet särskilt i katolska länder. Vilken bild av Maria ger filmen? Hur stämmer den bilden med Nya testamentet?

Maria i evangelierna

Maria nämns tolv gånger i evangelierna och det vi vet är att hon var från Magdala, en stad på västra sidan av Gali-leiska sjön. Namnet Magdala betyder vakttorn och syftar på ett bevakningstorn som uppfördes i staden. Staden var känd för handel, skeppsbygge och fiskeindustri. Man sysslade med jordbruk och också med textilindustri, främst färgning av textilier. Det var alltså en blomstrande stad, men samtidigt känd för moralisk korruption och dekadens.

Markus och Lukas berättar att Maria var befolkad av sju onda andar och i mötet med Jesus blev hon befriad från dessa. Lukas berättar också att Maria tillhörde en av de kvinnor som följde Jesus och hans lärjungar och som ”hjälpte dem med sina tillgångar”. Tydligen hade Maria det gott ställt och kunde ställa sina pengar till förfogande. Det intressanta är att i uppräkningen av de kvinnor som följde Jesus nämns Marias namn först. Det kan kanske tyda på att hon hade en ledaruppgift bland dessa kvinnor.

Maria var ett av ögonvittnena till Jesu korsfästelse, det berättar tre av evangelisterna och hon visste var Jesu grav fanns eftersom hon kom dit ”i gryningen den första veckodagen”. Johannes skriver att hon kom ”medan det ännu var mörkt”. Tillsammans med ”den andra Maria” vaktade hon också graven. Markus berättar att Maria mötte Jesus, men det är Johannes som beskriver mötet mellan den uppståndne Jesus och Maria i det tjugonde kapitlet. Maria verkar ha varit ensam om detta möte och hon springer till de andra lärjungarna och berättar om sin erfarenhet. Hon blir då den första som vittnar om uppståndelsen. Markus berättar att hon hade svårt att bli trodd av lärjungarna och skriver: ”När de fick höra att han levde och att hon hade sett honom trodde de inte på det.” Kvinnors vittnesbörd togs inte på allvar i då-tidens samhälle.

Det står ingenstans i evangelierna att Maria från Magdala var prostituerad. Detta har tillkommit i den senare kyrkliga traditionen och man har identifierat henne med Maria, Martas och Lasaros syster i Betania, den kvinna som smörjer Jesu fötter. Man har också kopplat samman henne med synderskan som smorde Jesu fötter i fariséen Simons hus, som Lukas berättar om och till och med menat att det var Maria som Johannes berättar om och som skulle stenas på grund av omoral och äktenskapsbrott, men som Jesus räddar undan döden. Det finns alltså inga bibliska bevis på att Maria var en omoralisk kvinna och så småningom har hon fått upprättelse i kyrkliga kretsar och nu firar man hennes dag den 22 juli. Hon betraktas nu som ett helgon och som en apostel i jämnhöjd med Jesus tolv apostlar.

Läs mer i Hemmets Vän nr 16 – 2018


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svantesson: Ekonomi med vårkänslor
45 EFK-ledare betonar biblisk äktenskapssyn
Här börjar dagen med bön via Zoom
De ser fram emot svar på framtidsfrågorna
Kristna uppmanas till närvaro och bön efter dödsskjutning
Mer relationsvåld bland socialt utsatta
Barn omhändertas i kamp mot maffia
I ett land utan tro vet vi inte vad det är vi ska försvara
Patring: "Politiken kan svänga väldigt snabbt"
Så många kan läsa Bibeln på sitt språk


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies