Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Varför firar vi gudstjänst – och för vem?

Debatt Publicerad: 2018-03-01 16:08

Med en enda gudstjänst i veckan måste det bli en kompromiss med tanke på de olika målgrupperna. Församlingen firar tillsammans med sig själv och förhoppningsvis Gud.

Den gudstjänsten är naturligtvis viktig. Vi har ett ärende vi kommer med. Vi vill tillsammans ära och tacka och prisa Gud för hans nåd mot oss. Vi vill höra en predikan som stärker vår tro, vårt hopp och väcka den kärlek som genererar goda gärningar. Det finns säkert mer att säga om detta.

I detta tycker jag det saknas något, nämligen församlingsmedlemmarnas medverkan. Vi kan i dag sakna den gemenskap som vi med vår sång förr förmedlade. I dag finns det olika team som sköter sången och gör ensamma det som är hela församlingens uppgift. Efter att de olika teamen övat nya sånger blir församlingens uppgift enbart lyssnande, ingen dålig uppgift i och för sig. Men det saknas en dimension, nämligen delaktigheten i gudstjänsten, den gemensamma manifestationen i det som sägs i predikan, sången.

Församlingssången borde få en mer framskjuten plats i gudstjänsten för den sakens skull – och vi måste kunna både melodin och texten. Kan med fördel ledas av en ”sångledare”.

Man skulle, tycker jag, starta varje gudstjänst med två unisona sånger som samlar tankarna till det som gudstjänsten handlar om och avsluta densamma med lovsång till Guds ära.

Jag tror att om vi kan skapa gudstjänster med medverkan av hela församlingen lockar det även utomstående att besöka oss. Om vi samtidigt talar om att vi finns, och vilkens ärende vi går.

Stig Melin, Västerås


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Det börjar i barnkammaren
Människan, klimatet och skapelseordningen
Mörk framtid för afghanska flickor
Ställ om till sammanhållen seniorvård
Varför så tyst om förföljelsen av kristna?
Äntligen tinar relationerna till Israel
Måttfullhet ointressant för många
Ny regering krävs för att bryta rädslans spiral
Relation som tar lång tid att reparera
Plus och minus i kampen för ett nyktrare Sverige


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies