Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Därför har Löfven fel om vården

Ledare Publicerad: 2018-03-01 16:02

I veckan är statsminister Stefan Löfven ute och diskuterar sjukvård. I måndags presenterade han ett reformförslag för sjukvården i en debattartikel i Dagens Nyheter. Hans huvudsakliga förslag är 14 000 fler läkare, sjuksköterskor och undersköterskor i sjukvården fram till 2022. Vidareutbildningen ska öka och staten skjuta till ytterligare resurser. På detta sätt tror sig statsministern kunna komma till rätta med såväl köerna i vården som den ojämlika vården.

Statsministern är fel ute i denna fråga. Sverige är ett av länderna i Europa med flest läkare per capita. Sjukskötersketätheten är tät likaså. Och när det gäller resurser till sjukvård ligger vi högt redan nu. Trots det kvarstår problemen med ojämlik vård. Trots det ökar köerna i sjukvården.

Köerna är inget nytt problem, de har diskuterats i snart tjugo år. Ett antal olika förslag har tagits fram och satsningar har gjorts. Ändå är köerna kvar.

Vilka problem bör ansvariga politiker inrikta sig på?

För det första har svensk sjukvård en tyngdpunkt på sjukhusvård som är ineffektiv. Svenska läkare träffar helt enkelt färre patienter än i många andra länder. Detta konstaterades exempelvis i den statliga utredningen Effektiv vård som kom för ett par år sedan.

Kristdemokraterna är det parti som tänkt längst i denna fråga, de vill omorganisera den högspecialiserade vården med Norge som förebild och låta staten ta över delar av landstingens ansvar. Det är ett alldeles utmärkt förslag.

Om vi skulle bygga upp ett helt nytt sjukvårdssystem idag skulle få, om någon, komma på idén att lägga ut sjukvården på landsting och regioner. Här behövs ett nationellt grepp för att öka effektiviteten och utveckla verksamheten.

För det andra har Sverige en för liten primärvård. Andelen läkare som jobbar på vårdcentral är mycket låg i jämförelse med andra länder. Problemet är också väl känt. I grunden har landstingen stora rekryteringsproblem. Vissa landsting har 40-50 procent av läkartjänsterna på vårdcentraler obesatta. Istället för att anställa tvingas de ta in hyrläkare som i runda tal kostar dubbelt så mycket som anställda.

Här har såväl Centerpartiet som Liberalerna föreslagit en fastläkarreform, utifrån reformer som genomförts i Danmark och Norge. Enkelt uttryckt blir det mer attraktivt att bli primärvårdsläkare – vilket skapar högre tillgänglighet och nöjdare patienter.

Reformer som dessa, tillsammans med en kraftfull strategi för digitalisering av sjukvården, kan göra att vi kommer till rätta med några av sjukvårdens problem. Att bara anställa fler gör det inte.

Hemmets Vän 1 mars 2018


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Genomför en folkräkning nu!
Ta fram idrottsliken ur garderoben
Glöm inte de äldres situation inför valet
Flytta Sveriges Israelambassad
15000 döda i covid-19 – pandemin ännu inte över
Energikrisen utmanar
Rekordhög långtidsarbetslöshet - på sikt ett hot mot välfärden
Lärdomar i en ny tid?
Restriktionerna borta - covid-19 är kvar
Stora krav och svåra val


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies