Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Marken skakar under "monstret" i EU

Veckans nummer Publicerad: 2018-03-01 15:55

Han kallas för EU:s monster, Macchiavelli eller till och med Rasputin. Tyske Martin Selmayr utpekas flitigt som Bryssels mäktigaste man, i sin roll som stabschef åt EU-kommissionens ordförande.

Nu får han ännu mer makt – men riskerar samtidigt att falla tungt i en kris som kan knäcka hela kommissionen.

Stormen har blåst för fullt på EU-kommissionens dagliga pressträffar under de senaste dagarna. 48 minuters utfrågning om Selmayr i måndags följdes av 37 minuter i tisdags. Det ska jämföras med att pressträffarna i normala fall brukar vara över inom en halvtimme – med alla ärenden inräknade.

Orsaken är dubbel. För det första har Martin Selmayr länge varit en närmast mytisk figur i EU-kretsar, som spindel i nätet bakom kommissionsordförande Jean-Claude Juncker med rykte om sig att kontrollera allt och alla i bakgrunden, som en nutida Macchiavelli.

– Vad är skillnaden mellan Gud och Selmayr? Jo, Gud vet att han inte är Selmayr, lyder ett skämt som flitigt tillskrivs Tysklands förre finansminister Wolfgang Schäuble.

”Bananrepublik”

För det andra är turerna när Selmayr nu plötsligt befordrats till posten som EU-kommissionens generalsekreterare omgärdade av frågetecken och tveksamheter. Selmayr sökte egentligen jobbet som biträdande generalsekreterare och godkändes och utnämndes till det — bara för att några minuter senare flyttas upp ännu ett snäpp då det visade sig att den sittande generalsekreteraren plötsligt bett om att få gå i pension.

Sedan dess har frågorna smattrat från framför allt franska, tyska, brittiska och italienska journalister, som anat ugglor i mossen.

”Det är inte längre en byråkrati, utan en bananrepublik”, twittrar Jean Quatremer, på franska tidningen Libération, som stod för de första avslöjandena av historien. ”Det här visar varför vi måste lämna EU”, dundrar brittiska The Telegraph på ledarplats.

De gröna och vänstern i EU-parlamentet har krävt en formell utredning och bland ilskna journalister på kommissionens pressträffar dras redan paralleller till hur hela den dåvarande EU-kommissionen tvingades avgå 1999 efter anklagelser om bland annat svågerpolitik.

Läs mer i Hemmets Vän nummer 9 – 2018


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Pandemin långt ifrån över – femte våg ”blixtsnabb”
”10 minuters paus känns som en lagom utmaning”
”Hela Israel är min familj”
L: Kan inte sänka skatten på utsläpp
Dagostars krav på Andersson: Höj pensioner
”Det afghanska folket behöver världens stöd"
Köld och hunger väntar Afghanistans befolkning
Humanitär katastrof hotar vid gränsen
Tegnell: Smittan i Europa en varningssignal
Linde: "Hårdaste medel" krävs mot Belarus


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies