Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Att se eller förneka

Ledare Publicerad: 2018-02-15 16:01

Svenska myndigheter men också politiker är verklighetsförnekare skriver överläkaren i psykiatri, Stefan Krakowski, på Expressen debatt. Alltför många har under lång tid beskrivit Sveriges tillstånd av önsketänkande istället för att se en obekväm och smärtsam verklighet. Ett växande antal bomber mot polisstationer. Skjutningar på öppen gata även i områden med många barnfamiljer. Allt detta späder på den rädsla och oro som många känner.

Brottsförebyggande rådets (BRÅ) senaste Nationella trygghetsundersökningen visar att nära en tredjedel i Sverige i stor utsträckning oroar sig för brottsligheten. 23 procent av kvinnorna oroar sig för misshandel och överfall.  Detta måste tas på allvar.

Är detta Sverige idag? Vilsna ungdomar i storstadsförorter som skapar sina egna lagar. En integration som inte fungerar. Ett flyktingmottagande med stora brister där exempelvis vissa tjänstemän på Migrationsverket behandlar asylsökande som konverterat från islam till kristen tro ofattbart okunnigt. När de blivit aktiva i en kyrka kan tjänstemän kalla en pingstkyrka eller en Equmeniakyrka för sekt! Nu måste Migrationsverket gå till botten med så flagranta brister.

Nyligen utsågs förre chefen för Säkerhetspolisen, Anders Thornberg till ny rikspolischef. När inte polisens egna medarbetare kände förtroende för sin förre chef agerade regeringen alltför sent. Thornberg har omfattande vitsord för mångårigt polis- och säkerhetspolisarbete.  För länge sedan borde det varit självklart att Sveriges högsta polischef ska ha egen poliserfarenhet!

Kompetensens betydelse talas det ofta om. Den växande brotts- och våldssituation vi fått i Sverige kräver helt andra insatser. Stopp för tveksamhet mot återvändande IS-terrorister och mycket annat.

Vi ska inte svartmåla utvecklingen i Sverige. Men den pågående rättegången mot IS-fanatikern Rakhmat Akilov visar att inte ens Sverige är skonat från fasansfulla terrordåd.

Vi måste vara realister men samtidigt inte förlora hoppet.

Hur absurt det än kan låta måste vi hålla fast vid att kärlek, vänskap och att bygga förtroendefulla relationer är en i längden viktigare väg än att sova med ett vapen under huvudkudden.

Våldsfixeringen i USA, där var och varannan amerikansk medborgare äger ett vapen för att skydda sig, har knappast övertygat hur man skapar ett tryggare samhälle.

Men kampen mot ondskan från gängkriminalitet i förorterna, rekrytering av unga till terroristorganisationer, den kampen börjar i barnkammaren, med familjer som håller ihop, som förmedlar tydliga normer till sina barn. Både ord och handling ska visa kärlek och stöd. Engagemanget föräldrar – förskola – skola måste stärkas så att självförtroende och trygghet hos barn och ungdomar växer. Uppvärdera civilsamhällets ställning med alla schatteringar av föreningsliv. Att se, engagera sig, vara närvarande, ställa obekväma frågor till sina ungdomar, försöka få en inblick i vad som sker i deras mobiltelefoner och datorer. Det är grundläggande vägar att möta brottsupptrappningen.

Med svartmålning kommer vi ingen vart, men inte heller med verklighetsförnekelse.

Hemmets Vän 15 februari 2018


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Allvarligt när rysk propaganda når USA
Bordsbön i kristen förskola godkänns
Bred samverkan ska bryta kriminaliteten
Inga mål fredade för ryssarnas bomber
Orimliga föräldrakrav
Underskattat motstånd
Orädd Putinkritiker död
När nöden ger ett gungfly
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies