Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Svensk barnmorska mötte 80 000 rohingyiska flyktingar

Veckans nummer Publicerad: 2018-02-15 15:45

Efter tre år med familjen på ett djungelsjukhus i Ecuador har utmaningarna kommit tätt för barn-morskan Gabriella Egberth från Örebro. Katastrofinsatser i jordbävningsdrabbade Nepal. Basal mödravård i olika länder i Centralasien. Och nu sjukvårdsinsatser i ett av 22 flyktingläger för cirka 1,8 miljoner flyktingar i Bangladesh nära gränsen till Myanmar (Burma), för den förföljda folkgruppen rohingyer.     

Det är åttonde resan för Gabriella Egberth med missionsorganisationen Reach Beyond (före detta HCJB), som hon just kommit tillbaka från.

– När ryktet gick om utdelning av filtar i flyktinglägret fick vi snabba oss. Vi hade samlat in pengar för att kunna köpa 10 000 filtar tillsammans med vår lokala partner i ett av de 22 läger där 80 000 rohingyer bodde.

Tillsammans med den lokala partnern, en läkare, gick de från tält till tält bland undernärda flyktingar, vilka hela tiden flyr från förföljelserna i Burma och in över gränsen till södra Bangladesh, där myndigheterna upprättat 22 flyktingläger.

– Jag blev väldigt imponerad av vår lokala samarbetspartner från ett av de rikaste sjukhusen i Dacca, Bangladesh. Genom sponsring från vänner har han valt att börja jobba i flyktinglägren, berättar Gabriella.

Överfyllda läger

Bilderna hon har med sig hem talar sitt tydliga språk om överfyllda läger, mycket provisoriska toaletter och så vattenpumpar som betjänar fem familjer var. Här får de mat, filtar, tak över huvudet i tillfälliga tält-läger och de ges undersökningar av sjukvårdspersonal.

– Den här resan var ett slags kartläggning av behov i det flyktingläger utanför Cox Bazar i södra Bangladesh som vi kom till. Här planerar vi att medverka till att en enkel vårdcentral kan stå färdig under våren och ge viss grundläggande sjukvård och mödravård, säger Gabriella.

Kliniken som ska byggas består av bambuväggar och en mur upptill dit flyktingarna får komma för sjukvårdsinsatser.

Regeringen sa först nej

I det läger Gabriella och tre av hennes medarbetare från Reach Beyond kom till fanns 80 000 flyktingar. Den bangladeshiska militären har upprättat och organiserat flyktinglägren.

– Hade vi kommit hit för tre–fyra månader sedan hade vi säkert mött ett fullständigt kaos. Nu finns ett transitcenter som först registrerar varje flykting innan de slussas till något av de 22 lägren. Från flyktingområden utanför Cox Bazar kan flyktingarna inte ta sig vidare in i landet.

Först sa Bangladesh nej till att låta rohingyerna få komma in i landet, men efter att Bangladeshs premiärminister på tv sett alla människor som dog när de sändes tillbaka, så ändrade han sig och sa ”Klart vi ska öppna gränsen och låta dem komma!” Det skriver Gabriella i sin reseberättelse från de omtumlande dagarna.

– När premiärministern såg hur flyktingarna kom med båtar genom skogsområden från Burma och blev mördade eller dödade, så ändrade sig myndigheterna. Först hade flyktingarna ingenstans att ta vägen, men fick hjälp av lokalbefolkningen innan flyktinglägren upprättades.

Biståndsorganisationen Reach Beyond, som under decennier arbetade med sjuk- och hälsovård i Ecuador, finns nu i samverkan med lokala partners i många länder i världen.

– Det var vår egen önskan att hjälpa en utsatt folkgrupp som gjorde att vår grupp sändes till Bangladesh.

Läs mer i Hemmets Vän nummer 7 – 2018


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

"Riggat val kan slå tillbaka mot Putin"
Polisen självkritisk om våldsutsatta kvinnor
"Mänskligt liv verkar ha blivit värdelöst i Nigeria"
”Kul att visa att även kvinnor kan”
Ska påminna om Gud på Gotland
Varannan elev behöver extra hjälp – ”ett svek”
Hoppet bleknar för bortförda barn
”Se barn med NPF-diagnoser som en tillgång i församlingen”
En vägledning för att möta ungas behov
”Välj mer specifika termer än religion”


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies