Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Vi kan ta oss ur svackan och bli kvar i riksdagen"

Veckans nummer Publicerad: 2018-02-15 15:41

– Jag tycker att alla behöver ta ett ansvar i samhället på olika sätt men jag tror inte att det är bra att jobba med politik hela livet utan influenser eller erfarenheter från annat, säger Aron Modig, kristdemokratisk riksdagsledamot som väljer att lämna uppdraget efter valet i september 2018.

Den tidigare KDU-ordföranden och ekonomen Aron Modig, 32, har suttit under tre och ett halvt år i riksdagen och är partiets talesperson i migrations- och socialförsäkringspolitik. Han beskrevs för några år sedan av det borgerliga magasinet Neo som en av Alliansens ”viktigaste hjärnor”. Nu förklarar han beslutet att lämna politiken efter tolv år med att han för egen del behöver ”göra andra saker” men säger också att det finns flera anledningar.

– Jag är 33 år när vi går till val. Skulle jag sitta fyra år till skulle jag vara 37 år. Även om det inte är mycket blir det svårare och svårare för mig att göra något annat, vilket jag vill. Utifrån det perspektivet var det ett enkelt beslut. Men det är också en principiell fråga för mig. Det har att göra med synen på uppdrag som heltidspolitiker i stort. Jag tycker att alla har ett ansvar att ta i samhället men jag tror inte att det blir bra att jobba med politik hela livet utan influenser eller erfarenheter från annat, fortsätter han.

Bygga på en övertygelse

Han talar om att det är ett synsätt som vuxit fram genom åren och som fanns där redan när han var ordförande för Kristdemokratiska ungdomsförbundet.

– Man ska på det sättet inte se politiken som en karriär. All beundran för människor som engagerar sig politiskt men jag tror att det blir bättre om man kan gå ut och in i politiken, om man kan engagera sig i annat vid sidan om och ha en annan sysselsättning parallellt med de politiska uppdragen.

– Anledningen är att det aldrig får finnas frågetecken om var man har det främsta intresset med sitt politiska engagemang. Det ska hela tiden bygga på att man har en övertygelse, en tanke om vad man vill med samhället. Man får inte låta sig vaggas in i att det är bekvämt att vara riksdagsledamot, att man har det ganska bra. Och på det sättet anpassa sig när det gäller vilka frågor man väljer att ge sig in i utifrån att man vill bli återvald till uppdraget eller hur jag tar mig framåt, fortsätter han.

Aron Modig berättar hur han beslutade sig för att bara låta det bli en mandatperiod bara några månader efter att han hade valts men att han inte ville gå ut med det förrän det märktes på provvalslistorna.

– Jag har ett ansvar att sköta min uppgift och göra det på ett bra sätt fram till valet. På något sätt måste jag balansera det här med att jag inte står till förfogande för omval men det betyder inte att jag slutar mitt uppdrag. Om någon frågar varför så förklarar jag naturligtvis varför men jag slår inte på stora trumman för det.

Nedåtgående trend

Vad tror du om KD i valet? Det har sett ganska skakigt ut senaste tiden?

– Det ser skakigt ut, det är inget snack om den saken. Vi har haft en nedåtgående trend sedan 1998. Vi har backat i fyra val och vi ligger lågt i opinionsmätningarna så det ser besvärligt ut. Men jag tror att vi kan ta oss ur det och göra ett resultat i riksdagsvalet som innebär åtminstone att vi kommer att vara kvar i riksdagen. Delvis på egna meriter genom de frågeområden som vi ändå är relativt starka inom; sjukvård, äldrefrågor av olika slag. Men också för att jag tror att Alliansen framöver kommer att vara mer sammanhållen och uppvisa en annan front än vad Alliansen hittills har gjort under mandatperioden. Det tror jag kommer att gynna Alliansen som helhet men också Kristdemokraterna.

Läs mer i Hemmets Vän nummer 7 – 2018


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Pandemin långt ifrån över – femte våg ”blixtsnabb”
”10 minuters paus känns som en lagom utmaning”
”Hela Israel är min familj”
L: Kan inte sänka skatten på utsläpp
Dagostars krav på Andersson: Höj pensioner
”Det afghanska folket behöver världens stöd"
Köld och hunger väntar Afghanistans befolkning
Humanitär katastrof hotar vid gränsen
Tegnell: Smittan i Europa en varningssignal
Linde: "Hårdaste medel" krävs mot Belarus


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies