Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Har Vänstern inlett en korsjakt

Debatt Publicerad: 2018-02-08 14:10

Sjukhuskyrkan är en viktig verksamhet på många av våra sjukhus. Den finansieras av de kristna trossamfunden och ofta ställer landstingen/regionerna lokaler till förfogande. Verksamheten vänder sig både till patienter och anhöriga, men har också stor betydelse för vårdpersonalen. Ofta finns det ett andaktsrum i anslutning till Sjukhuskyrkans lokaler.

I Västra Götalandsregionen pågår en debatt kring dessa andaktsrum. Vänsterpartiet anser att det inte ska finnas kors eller andra religiösa symboler i dessa rum. Korsen anses stötande och det gör att vissa personer inte kan gå in i dessa rum. Därför ska rummen inte få förknippas med någon form av tro. Konkret innebär detta att religiösa symboler, biblar och psalmböcker inte får finnas framme, det vill säga de får inte vara synliga. De kan då förvaras i något förråd och den enskilde besökaren kan hämta ut detta för sin andakt.

Det är politiskt korrekt i Sverige att tala om öppenhet och transparens. Som kristen anser jag att människovärdesprincipen alltid måste hävdas och att ingen ska diskrimineras i vårt land. Vi ska ha en välkomnande attityd och möta varandra med respekt.

Men samtidigt är vi ett kristet land. Numera talar vi om staten som sekulär, men flera av våra viktigaste styrdokument har tydliga kopplingar till kristen tro. Successionsordningen, en av våra grundlagar, markerar detta och det framgår tydligt av läroplanen för grundskolan att vi har respekt för den kristna traditionen, likväl för den västerländska humanismen.

Det pågår ett starkt ifrågasättande av det kristna kulturarvet i Sverige. Debatterna kring skolavslutningar i kyrkan har varit omfattande. Förra året försökte producenterna för grekisk yoghurt att ta bort alla kors på dessa förpackningar. Nu vill Vänstern ta bort alla kors från Sjukhuskyrkan. Sekulariseringen är stark i Sverige, men samtidigt är en överväldigande majoritet av svenskarna med i något trossamfund. Det största, Svenska kyrkan, samlar över 6,1 miljoner medlemmar.

Jag har förmånen att få vara med i de politiska beslutssalongerna på kommunal och regional nivå. När vi vid vårt senaste regionfullmäktige i Västra Götalandsregionen debatterade förslaget från Vänstern ställde jag ett antal frågor. Jag ville veta om de nu inlett en korsjakt? Nu vill de använda sin politiska makt att slänga ut korsen från andaktsrummen på våra sjukhus. Vad är deras nästa steg? Vill de ge sig på korsen i våra offentliga rum? Jag avslutade mitt anförande med att gå fram till den svenska flaggan i salen. Om nu kors och alla religiösa symboler ska bort vem ska då avgöra vad som är en religiös symbol. Att korset är en sådan behöver vi nog inte diskutera, men frågan blir då om även korsen i våra offentliga rum ska tvingas bort. Ska inte flaggan kunna ha kvar korset?

För mig är det viktigt att framhålla den betydelse som kristen tro haft för utvecklingen av vårt land. Ofta har skolor, äldreomsorg, sjukvård och social omsorg initierats av kyrkan och så har vårt kristna kulturarv genomsyrat välfärdens uppbyggnad. Detta är värt att värna och det kan vi göra genom att göra vår röst hörd. Tiger vi kommer säkert vänsterrörelsen lyckas i sin iver att göra oss religionsneutrala.

Conny Brännberg, regionpolitiker (KD) i Västra Götalands-regionen


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Tack Conny! Ingid Johansson
2018-02-19 16:51
Jag är väldigt glad att det finns människor som agerar när man försöker ta bort vårt kristna kulturarv. Det är tack vare kristendomen ,som vi har vår välfärd tror jag.

Ett eko från sovjettiden Larz Gustafsson
2018-02-12 16:16
Det finns inga kristna länder, bara kristna individer.
Kristen tro och politik har absolut ingenting med varandra att göra.
Kristna som ägnar sig åt politik begår majestätsbrott.
Man kan inte tjäna två herrar samtidigt.
I övrigt håller jag med i sakfrågan.
Ett eko från sovjettiden.

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Låt prästers och pastorers intyg väga tyngre i konvertitärenden
Hur mycket överstatlighet tål EU?
Nytillträdda regeringen Löfven tänker fel om religiösa friskolor
Ta konvertiters vittnesbörd på allvar
Sveriges första ideologiska val
Kristiskt läge när kyrkor blir moskéer
Därför är evolutionsteorin omöjlig
Islam inkompatibelt med västerländsk demokrati
Var finns nöden för Sverige, Europa och världen?
Svag predikan ger svaga församlingar


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies