Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Integration är att lära av varandra"

Veckans nummer Publicerad: 2018-02-01 16:16

– Vi måste satsa på det här för vi vill vara med på det som Gud gör, säger Christian Mölk, pingstpastor och författare, som just nu är på väg till en ny pastorstjänst i Härnösand från Timrå där han har varit i fem år. Det är erfarenheterna från ett arbete präglat av integration och flyktingvågen till Europa som han talar om – något som många pingstförsamlingar och andra frikyrkor i Sverige erfarit under senare år.

Pingstkyrkan i Timrå gick under fem år från 160 medlemmar till 223 medlemmar. Pastor Christian Mölk berättar hur halva församlingen idag består av nysvenskar.

– Det är helt tydligt något som Gud gör. Vår församling i Timrå har jobbat mycket med mission genom åren och vi har också velat nå onådda folkgrupper. Nu märker vi att de onådda folken kommer till oss. Om nu Afghanistan är ett stängt land för evangeliet – det går inte att komma dit som missionär utan att riskera livet – då skickar Gud dem istället till oss. Kanske kan några av dem någon gång återvända till sitt hemland med evangeliet men nu är de här. Jag kan inte säga att vi gör det bättre än andra. Vi har bara sett möjligheten och passat på, säger han.

Började för fem år sedan

Christian Mölk berättar hur det började för fem år sedan i Timrå. Om afghanen som en dag klev in på hans kontor och frågade om han fick engagera sig i deras församling. En afghan som hade blivit frälst i Grekland på vägen till Sverige, strax innan den stora flyktingvågen till Europa började.

– Han kände för att hjälpa afghaner, sitt eget folk – han ville att de skulle få höra om Jesus. Det var så vi började arbeta tillsammans. Han som evangelist – genom att nå nya människor, nya afghaner och ta dem till kyrkan. Jag som pastor skulle vägleda dem in i frälsningen och in i församlingen.

– Vi gav honom ett stort förtroende – inte bara på papperet utan på riktigt. Han fick nycklar till kyrkan, han fick möjlighet att bjuda in afghaner och andra flyktingar till kyrkan. Han fick fullt förtroende.

Pastor Mölk fortsätter att berätta hur vännen byggde upp en biljard- och pingisverksamhet och hur de byggde upp ett språkcafé i frustration över bristen på svenskundervisning för nyanlända och hur de samarbetade också på andra sätt.

”Han är redo nu!”

– Det var många som kom till kyrkan och ibland var det mest afghaner där. Ibland kom han till mig och sade: ”Just den där afghanen – han är redo nu.” Han hade ett speciellt öga för att se vilka som var nära frälsningen och på riktigt ville veta mer. Då bjöd han in dem till mig för ett samtal. På det sättet har vi döpt många.

Pingstkyrkan i Timrå är inte ensam om att få välkomna många nysvenskar. Vi talar om hur nästan alla pingstförsamlingar i Sverige är med om liknande saker och Christian Mölk berättar hur Pingst Integration startade för att arbeta med det här.

– När vi såg i Norrland att var och varannan församling hade grupper med flyktingar i sitt arbete kände vi att vi måste göra något så vi startade ett integrationsråd. Sedan tryckte vi på Pingst centralt att vi måste samordna det här arbetet och det nationella integrationsrådet startades för att få en överblick.

Vad har flyktingvågen betytt för pingströrelsen i stort?

– När jag har gått igenom Pingströrelsens årsbok där medlemsstatistiken finns kan man tydligt se att nya församlingsplanteringar når unga människor. Medan gamla etablerade församlingar – de enda som växer är i princip de som har öppnat dörren för flyktingar och invandrare. Det har betytt oerhört mycket. Sedan har inte alla orter flyktingar så det gäller inte alla platser. Men för dem som har det och som samtidigt har öppnat dörren för dessa nysvenskar har det varit oerhört betydelsefullt. Vår församling är ett exempel på det. Det har helt förändrat vår församling.

Läs mer i Hemmets Vän nummer 5 – 2018


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Därför dras barn in i gängkriget
Frankrike: Tar inte emot fler
"Vi vill vara en kyrka för Göteborg"
Ett tidsdokument som väcker hopp för vår egen tid
"Att läsa är viktigt för vår demokrati"
Försvarsbudgeten sväller kraftigt
Marocko sörjer sina döda – "alla är borta"
Svältande hårt drabbade av minskat bistånd
Dubbla kungliga 50-årsfiranden
Netanyahu mötte svenska kristdemokrater i Israel


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies