Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Vem styr oss?

Ledare Publicerad: 2018-01-25 15:23

Lärare har länge slagit larm kring mobilförbud i klassrummet för att förbättra elevers koncentration och närvaro. Men frågan behöver vidgas när det nu kommer en nödvändig lag om mobiltelefonförbud vid bilkörning, om inte mobilen är handsfri. Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski skriver i sin söndagskrönika om hur totalt mobil- och dataskärmsberoende vi blivit. Hur närmast desperata vi blir utan våra sms, mejlande och Facebook-kontakter praktiskt taget hela dygnet. Kanske dags för mobilfasta på bred front i Sverige?

Vad gjorde vi egentligen för ett antal decennier sedan när vi fick vänta kanske veckor på ett brevsvar på posten? Och när vi möttes till fester, gemenskap, umgänge i familj eller med arbetskamrater var närvaron en annan när inte mobiltelefonen fanns bredvid tallriken eller surrande i fickan pockade på uppmärksamhet. Nu har rastlösheten över uteblivna mobilsvar blivit närmast plågsam i vissa kretsar. Och ungdomar kan ibland sitta på samma parksoffa och skicka sms istället för att prata med varandra!

Peter Wolodarski  berättar om en vän han och andra sökte i flera veckor utan svar och trodde något allvarligt hänt. Svaret var att allt var väl, men att mobiltelefonen gått sönder på semestern.

DN:s chefredaktör beskriver hur svårt det var för hans vän första veckan utan mobiltelefon på semestern. Hur han kände något som liknade ”fantom­smärtor” när han tyckte det surrade i fickan, fast det inte fanns någon mobiltelefon där.

Tony Fadel, skaparen av prototyperna till Apples Iphone och Ipad berättar i en tidningsintervju att i hans familj är söndagarna helt techfria. Han förmedlar förhoppningen att lika naturligt som att man tar av sig skorna och ryggsäcken när man kommer hem eller till en vän, också lägger sin mobiltelefon nära ytterdörren till dess man ska gå ut igen. Tänkvärt!

Och de som prövat vittnar om en helt annan närvaro och fokus på gemenskap kring matbord eller i soffan istället för att dela sin uppmärksamhet mellan samtal med vänner och mobil-telefonläsande.

Det är inte enbart de livsfarliga situationerna när bilförare skickar sms medan de kör och ibland orsakar olyckor på grund av bristande uppmärksamhet som vållar problem.

Småbarnsföräldrar har tappat närheten till sina barn på promenad med barnvagn för att mobiltelefonens budskap tar mer uppmärksamhet än ett leende babyansikte i vagnen.

Det är inte bara bilister som är farliga i trafiken med sitt mobilanvändande. Cyklister kan vara lika farliga fast det kanske inte går lika fort. Inte sällan ser man cyklister lutade mot styret cyklande och med full uppmärksamhet på mobiltelefonen.

När vi nu närmar oss påsken och fasteperioden kommer i fokus för kyrkobesökare så finns all anledning att fundera kring begreppet mobil/datafasta. Låt söndagar utan mobiltelefon och datorer vara en första början för att uppleva att någon faktiskt kan tala in i vårt hjärta och själsliv trots att mobiltelefonen inte finns intill.

Hemmets Vän 25 januari 2018


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Alla tjänar på vänlighet
Årets svensk visar vägen för studiero i skolan
Kasta aningslösheten
Beroende av Vänstern
Navigation i osäkra vatten
Ny socialminister – nu!
Gott Nytt År 2019!
Det orimliga "julevangeliet"
Risk för läkemedelsbrist
Väntans tider råder på regeringskansliet


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies