Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Jaha, ett förortsmord"

Veckans kommentar Publicerad: 2018-01-11 16:05

Det är förfärande att ta del av rapporteringen om de senaste dagarnas många mord.

• Söndag kväll: En man i 60-årsåldern avlider av sina skador utanför tunnelbanestationen i Vårby gård i sydvästra Stockholm efter att han hittat en handgranat som sedan exploderat. Enligt uppgifter till Expressen ska någon ha dragit ur säkerhetssprinten och därefter lagt handgranaten på marken med den så kallade säkringsgrepen nedåt. Så länge grepen hålls in exploderar inte granaten. Mannens fru får splitterskador.

• Måndag kväll: En man i 25-årsåldern skjuts till döds inne på en restaurang vid Rinkeby tunnelbanestation i nordvästra Stockholm. Polisen beskriver det som en avrättning, den döde mannen satt vid ett bord och åt pizza och sköts i huvudet. Skytten ska ha haft en medhjälpare som höll upp dörren.

• Tisdag eftermiddag: En man hittas skjuten i utkanten av Halmstad. Enligt uppgifter till Aftonbladet är den döde i 30-årsåldern. Mycket är oklart, men omständigheter kring fyndplatsen gör att Polisen utreder det hela som mord. Och i förra veckan – mord i ett garage i Rinkeby.

Det är en fruktansvärd utveckling vi ser. Fyra människor döda inom loppet av några dagar. Mördade. Gängkriminaliteten tar ett allt starkare grepp om storstädernas ytterområden.

Det är tyst från regeringen. När Stockholms polismästare Jan Evensson intervjuades i Aktuellt tidigare i veckan verkade han närmast uppgiven. Han vädjade i sändningen till de kriminella att sluta skjuta.

Det finns också en medial slentrianmentalitet, om än inte uttalad. ”Jaha, ännu en handgranat”, ”jaså, ännu en skjutning”. Visst rapporteras dåden, men det blir snabbt tyst igen. Jag tror denna hållning kommer av att de som drabbas är fattiga, i många fall lågutbildade och utan förmåga att göra sin röst hörd. Betänk uppståndelsen om handgranater hade exploderat på Östermalm eller en middagsgäst på finare restaurang blir skjuten i huvudet. Hur övriga samhället förhåller sig till våldet säger tyvärr mycket om hur olika människor värderas idag.

De som drabbas är uteslutande människor i marginalen. De som bor i ytterområden har redan språkliga och kulturella hinder att ta sig över. Att inte ta krafttag mot kriminaliteten i förorterna är därför ett svek av stora proportioner. Vilken samhällssyn får unga som växer upp i förorter där jämnåriga skjuts i huvudet på lokala pizzerian? Och hur ska livschanser kunna utjämnas i bostadsområden där människor sprängs till döds av handgranater? Den här utvecklingen är mycket skrämmande och måste stävjas omedelbart.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Bra att Elida seglar till Israel
Låt Mukweges synsätt visa vägen
Bokmässan angår också frikyrkan
Bokmässan och kristna böcker
Hudfärg och härkomst får inte bli tongivande
Ideologisk längtan kyrkans utmaning
Nu byggs barnhem i Sverige
Må vi aldrig avtrubbas
Vad hjälper svordomar mot brinnande bilar?
Inte vilken utflykt som helst


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies