Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Skärpta lagar har effekt"

Veckans nummer Publicerad: 2018-01-11 15:59

Amnesti för explosiva varor kan hjälpa till att få bort handgranater från gatan och därmed minska risken att oskyldiga drabbas, tror justitieminister Morgan Johansson (S). Men att kriminella kommer att vilja lämna ifrån sig dem är föga troligt, tror både opposition och polis.

– Det är inte amnesti som i slutänden knäcker den här kriminaliteten, men det förebygger för eventuella sådana här olyckor framöver, säger Morgan Johansson.

I söndags dödades en man i 60-årsåldern och en kvinna skadades i en explosion vid tunnelbanestationen Vårby gård söder om Stockholm. Polisen misstänkte tidigt att det var en handgranat som detonerat.

– Nu har våra tekniker som varit på plats kunnat fastställa att det var en handgranat, säger Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Vad som lett fram till detonationen har polisen ännu ingen klar uppfattning om.

Skärpta straff

Händelsen har åter satt fokus på den ökande användningen av handgranater i kriminella kretsar. För bara några år sedan detonerade några handgranater per år i Sverige, nu är det i snitt flera varje månad, visar forskning.

Den skärpta lagstiftningen för grovt brott mot tillståndsplikten för explosiva varor som trädde i kraft vid årsskiftet är något som kommer ha effekt mot den här typen av brottslighet, tror justitieministern.

– Det ger inte bara ett längre straff, utan också en häktningspresumtion. Alltså att du ska utgå ifrån att den du tar misstänkt för att hantera exempelvis handgranater blir häktad. Plus att du får tillgång till hemliga tvångsmedel, alltså exempelvis möjlighet att avlyssna den som misstänks för detta, fortsätter Morgan Johansson.

Han lyfter också fram en amnesti för explosiva varor, som regeringen föreslår ska träda i kraft i oktober och gälla tre månader framåt. Amnestin innebär att den som hanterar exempelvis en handgranat utan rätt till det, men låter polisen omhänderta varan, inte ska dömas för brott.

Läs mer i Hemmets Vän nummer 2 – 2018


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Global ökning av människohandeln
Viktiga terrorlagar på gång
Idag förföljs var nionde kristen
Kristna seniorer erbjuds volontärtjänst utomlands
"Liten kunskap kring den religiösa sfären"
Trump: "Humanitär kris" vid gränsen till USA
Förtvivlan inför utredning
Kristen företagare skapar jobb i Lahore
Pingst möts över gränserna
"Bönen är en ventil"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies