Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Utvecklingen är skrämmande"

Veckans nummer Publicerad: 2018-01-11 15:52

Återigen har förföljelsen mot kristna ökat tydligt – det visar människorättsorganisationen Open Doors nya lista över länder som förföljer kristna. I flera länder märks en anmärkningsvärd skillnad mot tidigare. Nordkorea har sällskap av Afghanistan i topp – det skiljer bara 0,6 poäng mellan länderna. Och Indien finns numera med Libyen bland de elva länder där kristna utsätts för extrem förföljelse.

– Det är en skrämmande utveckling, säger Peter Paulsson, Open Doors i Sverige, när han tillsammans med Sara Bornold och Sofia Dernand går igenom det senaste årets förändringar.

Open Doors lista över länder som förföljer kristna har kommit ut varje år sedan 1970-talet men metoden att mäta har finslipats med åren. Den 60-åriga organisationen Open Doors grundades 1955 av den holländske bibelsmugglaren Andrew van der Bijl – broder Andrew. Idag finns den i 27 länder men rapporterna kommer från betydligt fler av världens länder. Listan har med åren kommit att respekteras för sin tillförlitlighet.

Det är mer än 70 länder som finns med i mätningen och ett av de länder som mäts är exempelvis Sverige. Men det är bara 50 länder med på listan. Organisationen skiljer mellan fem olika typer av förtryck (privatlivet, familjelivet, sociala nätverk, kyrkolivet och livet som medborgare) och rent våld. Poäng från dessa sex kategorier räknas samman och avgör den plats som landet sedan får i sammanräkningen World Watch List.

– Förra året krävdes det 53 poäng för att överhuvudtaget finnas med på listan. I år är det 56 poäng som krävs, säger Peter Paulsson när vi sätter oss ned med hans medarbetare Sara Bornold och Sofia Dernand för att gå igenom årets förändringar.

Skilda orsaker till förföljelsen

Nordkorea och Afghanistan är mycket olika både socialt och politiskt och orsakerna är också skilda till varför kristna förföljs. Ändå får bägge länderna högsta möjliga poäng i de fem kategorier som mäter förtryck. Det är endast när det gäller förekomsten av våld som det skiljer något. Pakistan är det enda landet som får högsta möjliga våldspoäng.

– Att Indien finns som ett av de elva länder där det råder extrem förföljelse, det är skrämmande. Går vi tillbaka till 2014 var de på plats 28, år 2015 återfanns de på plats 21 och 2016 på plats 17, förra året på plats 15 och nu på plats 11. Indien har gått från 55 poäng till 81 poäng på fem år.

Det var år 2014 som det hindunationalistiska partiet BJP återkom till makten i Indien. Peter Paulsson återger den upptrappning som skett genom åren. Mellan åren 1964 och 1996 – då BJP först kom in i parlamentet – registrerades 38 våldshändelser mot kristna under 32 år. Under 1999 till 2001 var det 417 våldshändelser mot kristna.

– Förra året var det mer än 600 våldshändelser på ett år. Det är en enorm eskalering och det är direkt kopplat till att BJP fått makten och ökat sitt inflytande, fortsätter han.

– Man ser mellan fingrarna och agerar inte utan låter mobben härja fritt. Det är den nationalistiska hinduistiska rörelsen RSS (Rashtriya Swayamsevak Sangh) som är den ideologiska basen för vad som händer i Indien. Den har funnits där i många årtionden sedan den formades år 1925 och BJP vuxit fram som deras politiska gren.

Läs mer i Hemmets Vän nummer 2 – 2018


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Global ökning av människohandeln
Viktiga terrorlagar på gång
Idag förföljs var nionde kristen
Kristna seniorer erbjuds volontärtjänst utomlands
"Liten kunskap kring den religiösa sfären"
Trump: "Humanitär kris" vid gränsen till USA
Förtvivlan inför utredning
Kristen företagare skapar jobb i Lahore
Pingst möts över gränserna
"Bönen är en ventil"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies