Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Nämner man tron lyssnar folk väldigt intresserat idag"

Veckans nummer Publicerad: 2018-01-11 15:48

– I tider som våra kan kyrkan bli oändligt viktig och signalera hopp i vårt samhälle, säger Tomas Sjödin, pastor i pingstförsamlingen Smyrna i Göteborg men också föreläsare, författare, krönikör och inte minst uppskattad vinterpratare i P1 i mellandagarna.

Det handlade om vemod, om flyttfåglar och hemlängtan när Tomas Sjödin för femte gången var vinterpratare i Sveriges Radio P1 den 28 december. Om männi­skans inbyggda navigeringssystem men också om livslånga inre resor och om kronisk resfeber. Han uppmuntrade lyssnarna att våga vara allvarliga, att visa mod och att inte skämta bort allt. Men också att inte glömma varifrån man kommer.

– Jag har nog aldrig mött så mycket reaktioner som den här gången. Människor har skickat mail, de har ringt och skickat brev. Det är spännande att se hur folk till exempel har delat programmet i sociala medier.  Även om det är svårt att mäta betydelse av något på det sättet, det blir lätt ytligt, så säger det något och jag tycker nog att det har varit en ovanligt stor respons, säger han till Hemmets Vän.

Ett exempel är krönikören Staffan Lindberg i Aftonbladet som skrev: ”Pastor Tomas Sjödin gör mig nyfrälst.” Jag frågar Sjödin varför längtan och vemod väcker sådana reaktioner.

– Längtan finns alltid där men idag talar man mer om det. Det märker man inte minst på middagsbjudningar och liknande. Nämner man sådant som tro lyssnar folk väldigt intresserat på ett annat sätt idag.

Kyrkan viktig i vår tid

– Jag skulle nog säga att hopp ändå binder ihop allt detta. I tider som våra kan kyrkan bli oändligt viktig som en institution i samhället som signalerar hopp. Hopp för den enskilde, att man kan få en ny chans i livet. Många av de som kommer till oss i Smyrna har en trasig bakgrund, de hittar sammanhang och får ett nytt liv. Hopp för ett samhälle, att det finns aktörer i vårt samhälle som tar utmaningarna på allvar. Som vill göra våra städer och samhällen bättre. Det i sig behöver man inte alltid formulera med ord utan det är vad man gör som signalerar hoppet och tron.

Tomas Sjödin är en uppskattad föreläsare som sedan 23 år tillbaka skriver krönikor i Göteborgs-Posten. Han har skrivit flera böcker både utifrån sin tro och utifrån sin erfarenhet som far till två söner som gick bort tidigt i en hjärnsjukdom. Och förutom vinterpratare har han också varit sommarpratare två gånger. Men han leder också Smyrnakyrkans sociala arbete i centrala Göteborg. Han berättar hur de under förra året delade ut 38 000 kassar till behövande.

– Vi har inte riktigt definierat vilka som ska få mat, de behöver inte bevisa att de är fattiga. Och det är ofattbart många familjer och enskilda som kommer för att få hjälp. De kommer ganska precis en gång i veckan och hämtar sin mat, säger Tomas Sjödin.

Läs mer i Hemmets Vän nummer 2 – 2018


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svenska bönder ber om regn
Trumps Europaresa mycket oroande
Gideoniterna öppnar för kvinnor som medlemmar
”Många har blivit frälsta”
Tuffa tongångar EU-USA redan innan Nato-mötet
Nya krafttag mot gängbrott
Barnens frimodiga rop banade väg för folkväckelsen
Osorio fick under sitt liv leda tusentals fångar till frälsning
Britta uppmuntrar till lärjungaliv i nöd och lust
”Hopp för Sverige” vill väcka svensk kristenhet


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies