Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Låt familjen själv bestämma

Debatt Publicerad: 2018-01-04 14:29

Vem vill inte vara modern? Regeringen är inget undantag, den har precis presenterat en utredning med förslag på en ny föräldraförsäkring. Den presenterades just som ett ”modernt” förslag. Men man kan möjligen undra när det blev omodernt att själv få bestämma vem som vet bäst vad som fungerar för mitt barn och min familj.

Redan idag kämpar många familjer för att få vardagen att gå ihop. Med förslaget skulle än fler familjer få problem eftersom de måste passa in i en mall som regeringen anser är bäst. Som kristdemokrat är jag övertygad om att föräldrarna – och inte politiker! – är bäst lämpade att själva avgöra hur de ska lägga livspusslet.

Dagens kvoterade månader föreslår regeringen ska öka från tre till fem månader. Det begränsar ytterligare den valfrihet där livssituation, lön och så vidare ligger till grund för hur varje familj väljer att fördela dagarna. Antalet dagar som kan tas ut före barnet fyller tre år minskas, från dagens 480 till 390 dagar och antal dagar totalt minskas från 480 till 460. Man tar dessutom bort de så kallade dubbeldagarna vid förlossning som gjorde det möjligt för både mamma och pappa att få ta emot sitt efterlängtade barn tillsammans. Modernt?

Visst tycker Kristdemokraterna att det är bra att man vill förnya föräldraförsäkringen. Men som förslaget är utformat är det snarare en likriktning, genom ökad detaljstyrning och inlåsning i färdiga modeller. Vi vill gå åt motsatt håll eftersom varje familj har sina specifika behov. Kristdemokraterna vill erbjuda maximalt med lösningar för föräldraförsäkringen. Vi är emot all form av kvotering och tycker att föräldrarna fritt ska få överlåta dagar mellan varandra och till närstående. Vi vill också ge full frihet att ta ut dubbeldagar där båda föräldrarna är hemma med barnet samtidigt. Självklart, tycker vi.

För att komma åt att kvinnor kan få lägre pension om de är hemma längre med barnen vill vi att pensionsrätten för barnår förlängs samt att premiepensionen automatiskt delas lika för gifta föräldrar med gemensamma barn. Man kan undra varför en ”feministisk” regering så envist motsätter sig sådana förslag.

Familjer har olika förutsättningar och gör olika prioriteringar. I en tid då den psykiska ohälsan bland unga ökar krävs  en familjepolitik som skapar möjligheter för familjer att spendera mer tid tillsammans. Kristdemokraterna kommer att fortsätta arbeta för alla barnfamiljers rätt att göra egna val och forma sina liv utifrån just sina förutsättningar eller sin livssituation. Vi vet nämligen att trygga familjer bygger ett tryggt Sverige. Och våra barn är värda den bästa starten i livet.

Tuve Skånberg, riksdagsledamot KD


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Markera mot Halloween-firandet
Israel – en demokratins oas
Varför denna trolöshet gentemot Guds ord?
Det politiska maktspelet leder till demokratins återvändsgränd
Minskat läsande hotar demokratin
All makt utgår från folket
Nu krackelerar bilden av Sverige
KD vinnare i ännu oklart val
Framtiden börjar i familjen
Människovärdet är okränkbart


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies