Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Breda protester ger hopp om förändring

Veckans nummer Publicerad: 2018-01-04 14:09

Flera personer har dödats och hundratals har gripits i protesterna i Iran. Irans ledare, ayatollah Khameini, menar att det är utländska krafter som ligger bakom protesterna, ”Irans fiender” kallar han det. Något som USA:s FN-ambassadör Nikki Haley avfärdar.

Brinnande bilar, regimkritiska slagord och våldsamma sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor och demonstranter. Dramatiska bilder från Iran sprids över världen och i Göteborg kan konstnären Mandana Moghaddam knappt slita sig från Instagram. Hon kom som flykting till Sverige från Iran 1988 och är hoppfull om att protesterna den här gången kan leda till något positivt, nästan 40 år efter revolutionen.

– Det som är intressant är att det inte bara är välutbildade och intellektuella som protesterar, utan folket på gatan. Protesterna sker spontant över hela landet och det är inte någon särskild grupp som leder dem, säger hon.

– För det iranska folket är gränsen nådd, de är beredda att ge allt för att få en förändring. Och äntligen verkar det som om omvärlden lyssnar.

Dödliga protester

Demonstrationerna är de största sedan den gröna rörelsens protester 2009 och sedan i torsdags har minst 21 människor dödats i oroligheterna. Under natten till tisdagen dog nio personer, varav en polis, enligt statliga medier.I Teheran har 450 människor gripits de senaste tre dagarna, enligt den iranska nyhetsbyrån Ilna. Men jämfört med andra städer har protesterna i huvudstaden varit relativt små.

”De senaste dagarna har några centrala gator skakats av protester som i vissa fall har urartat till upplopp. Men för tillfället har situationen lugnat ner sig här” skriver den Teheran-baserade analytikern Mojtaba Mousavi i en kommentar till TT.

Demonstrationerna inleddes i staden Mashhad, födda ur en utbredd frustration över det ekonomiska läget. Och de senaste två åren har iranier med viss regelbundenhet gått ut på gatorna för att vädra sitt missnöje. Men i takt med att de pågående protesterna har spridit sig har slagorden politiserats och i stället riktats mot de styrande – samtidigt som det också har anordnats möten till stöd för regimen.

Läs mer i Hemmets Vän nummer 1 – 2018


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Global ökning av människohandeln
Viktiga terrorlagar på gång
Idag förföljs var nionde kristen
Kristna seniorer erbjuds volontärtjänst utomlands
"Liten kunskap kring den religiösa sfären"
Trump: "Humanitär kris" vid gränsen till USA
Förtvivlan inför utredning
Kristen företagare skapar jobb i Lahore
Pingst möts över gränserna
"Bönen är en ventil"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies