Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Sverige måste bryta utländska ligors brottsvåg"

Veckans nummer Publicerad: 2018-01-04 14:02

– Endast tre procent av inbrotten i Sverige 2016 klarades upp. Det är en beklämmande låg siffra. Problemet är ofta utländska stöldligor, som opererar exempelvis i villaområden och snabbt kan länsa ett antal villor under en dag och lika snabbt försvinna.Det säger Mikael Oscarsson, kristdemokratisk riksdagsledamot  som länge påpekat otryggheten mot brott i samhället utan att man ser svenska myndigheter agera för att stoppa dessa brott.

Mikael Oscarsson bygger sina slutsatser bland annat på en omfattande rapport från polisens Nationella Operativa avdelning (NOA), där det konstateras att många av dessa brott begås av utländska ligor från Östeuropa.

– En stor del av brotten utförs av människor exempelvis från Georgien, som kommit hit och sökt asyl men bara planerat att begå brott. Det är en skrämmande läsning i NOA-rapporten. Vid ett tillfälle skickades 60 ton stöldgods till ett värde av 100 miljoner kronor från Sverige till Georgien.

Enligt Nationella Operativa avdelningen hos polisen står utländska ligor för närmare 50 procent av bostadsinbrotten. 2016 hade Uppsala 530 bostadsinbrott, den högsta siffran på 20 år. Tjuvarna som ingår i ligorna kan tjäna cirka 3 000 kronor per dag.

– Det finns länder där 98–99 procent av de medborgare som söker asyl i Sverige får avslag på sin ansökan. Men det tar alltför lång tid mellan begångna brott och avslag på asylansökan. Vi behöver få ett snabbspår för dessa asylansökningar och utvisningar, menar Oscarsson vidare.

Ägde 28 897 bilar

Polisen konstaterar i sina utredningar att utländska stöldligor får tillgång till bilar av så kal-lade bilmålvakter, personer som fått tillfälliga personnummer. Det finns de som varit ägare till 28 897 fordon genom dessa tillfälliga personnummer.

– Dessa personer betalar varken skatt, försäkring eller parkeringsböter. I somras stoppade polisen en bil vars ägare hade 9,1 miljoner kronor i p-böter och var officiell ägare till 3 342 fordon.

Mikael Oscarsson menar att vägen till en förändring är att Sverige blir mindre attraktivt för utländska ligor.

Läs mer i Hemmets Vän nummer 1 – 2018


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Global ökning av människohandeln
Viktiga terrorlagar på gång
Idag förföljs var nionde kristen
Kristna seniorer erbjuds volontärtjänst utomlands
"Liten kunskap kring den religiösa sfären"
Trump: "Humanitär kris" vid gränsen till USA
Förtvivlan inför utredning
Kristen företagare skapar jobb i Lahore
Pingst möts över gränserna
"Bönen är en ventil"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies