Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Ta nya tag med rätt kost

Veckans nummer Publicerad: 2018-01-04 13:55

Efter julfrossan kan en drastisk avgiftning av kroppen låta som en lockande idé. Men det som håller i längden är stegvis förändring av kosten. Variation och nya spännande smaker höjer motivationen.

I januari är det många som kämpar med nyårslöftet om ett mer hälsosamt liv med bättre kost. Att kickstarta projektet med en detox låter kanske frestande. Men fungerar det verkligen att avgifta kroppen?

–  Egentligen finns det varken vetenskapligt stöd för att man skulle behöva avgifta kroppen eller för att det skulle leda till en viktminskning, om det är det man är ute efter, säger Anki Sundin, näringsfysiolog.

Hon menar att en detox är mer en mental kick off, vilket i och för sig kan vara positivt. Det är inte farligt för en vuxen människa att fasta eller under en kort period bara dricka juice, till exempel.

Däremot tycker Anki Sundin att man kan låta bli att lägga en massa pengar på produkter som marknadsförs med ordet detox.

Då kan man vara säker på att vetenskapen lyser med sin frånvaro. Det finns dessutom alla möjliga avarter. Sedan ett tag tillbaka säljer man aktivt kol som en detoxprodukt. Det är rent och skärt lurendrejeri.

Andra smaker

Egentligen är de flesta av oss ganska medvetna om vad vi skulle må bra av att förändra i kosten, till exempel att äta mindre socker. Mat med mycket socker i är ofta näringsfattig och det är lätt att få i sig mer energi än vad man gör av med. Men det är lättare sagt än gjort att börja ett sockerfritt liv.

– Vi har vant oss vid att det ska smaka sött och vi gillar det. Evolutionärt handlar det om att det var viktigt att passa på att äta mycket av mat som gav oss snabb energi, när vi hade tillgång till den. Men nu finns det ju obegränsad tillgång på det söta, säger Anki Sundin.

Hon tipsar om att låta maten smaka på ett annat sätt och att ha lite tålamod.

Läs mer i Hemmets Vän nummer 1 – 2018


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Global ökning av människohandeln
Viktiga terrorlagar på gång
Idag förföljs var nionde kristen
Kristna seniorer erbjuds volontärtjänst utomlands
"Liten kunskap kring den religiösa sfären"
Trump: "Humanitär kris" vid gränsen till USA
Förtvivlan inför utredning
Kristen företagare skapar jobb i Lahore
Pingst möts över gränserna
"Bönen är en ventil"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies