Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Låt aldrig hoppet försvinna"

Ledare Publicerad: 2017-12-21 14:10

Tänd ett ljus och låt det brinna

Låt aldrig hoppet försvinna det är mörkt nu.

Men det blir ljusare igen …

Den sången blev mycket känd för en del år sedan och dess budskap är minst lika aktuellt idag. Vi har ett år bakom oss, kanske mer drastiskt än på länge. En hotfull världskonflikt mellan Nordkorea och USA, det växande miljöhotet och flera stora naturkatastrofer. President Trumps deklaration att Jerusalem ska vara Israels huvudstad. Det är bara några exempel.

Om vi inte kapar våra historiska rötter ska vi inse att hotfulla kriser inträffat genom flera tusen år. Ändå är det är oerhört viktigt att välja perspektiv.

Vi kan förlamas av alla negativa nyheter världen runt. Eller vi kan hålla fast vid hoppet att ljuset har segrat över mörkret, därför att en fridsfurste fötts.

Över den lilla staden Betlehem lyste för 2 000 år sedan en märklig stjärna, både för föraktade herdar och en grupp forskare från dagens Irak. De senare mötte den korrupte och grymme kung Herodes i Jerusalem. Dessa stjärnforskare kom för att hylla den nyfödde Judakonungen. Herodes var ovetande, men de långväga gästerna hade utläst hans födelse på himlavalvet. Men exempelvis 71 skriftlärda och präster i templet i Jerusalem, de visste att mer än 1 400 år tidigare var detta förutsagt. Hos profeten Mika, 500 år före Jesus fötts, kunde man läsa om denna konung. Men då hade det varit tyst i den bibliska historien i cirka 400 år, innan prästen Sakarias och hans hustru liksom tonårsflickan Maria och snickaren Josef fick uppenbarelsen.

Det är sällan de stora stats­ledarna eller teologerna har den klaraste uppenbarelsen. Änglarnas besök, bland annat hos några fattiga herdar utanför Betlehem, är bara ett exempel. ”Det som inget var i världen utvalde Gud …”

De vise männen hittade den nyfödde Jesus precis som bibeltexterna sagt. Men de lät en dröm vägleda dem bort från den blodtörstige Herodes. Här var hela Guds räddningsplan för mänskligheten hotad, men Gud som ”håller hela världen i sin hand …” förde Jesus i säkerhet till dess han offentligt skulle proklamera att ljuset är starkare än mörkret.

Det är viktigt att lära av historien. Gud har inte förlorat greppet över vår trasiga värld även om det, i allt som sker, kan tyckas så. Han väljer bara andra sätt att visa oss att en mäktig och ljus framtid väntar. Mörkret och ondskan kommer inte att ha sista ordet.

Mitt i tröttheten efter julstress och hårt arbete behöver vi fånga in ljuset från stjärnan, som lyser på den nyfödde. För ”det folk som vandrar i mörkret ser ett stort ljus”, också denna julhelg. ”Stövlar som trampats av soldater i strid, mantlar som sölats i blod, allt sådant ska brännas upp, förtäras av eld.” Därför, ett barn har fötts åt oss, en son är oss given. Makten, väldet vilar på hans axlar och han ska kallas ”Underbar rådgivare, Mäktig Gud, Evig Fader, Fridsfurste”.

Med det trotsiga hoppet får vi möta grymma terrorister, dåraktiga politiker, själviska materialister, högmodiga gudsförnekare. Det finns en som gråter över en sargad och blödande värld. Han har lovat att stå vid vår sida hur det än ser ut på jorden.

Hemmets Vän 21 december 2017


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Alla tjänar på vänlighet
Årets svensk visar vägen för studiero i skolan
Kasta aningslösheten
Beroende av Vänstern
Navigation i osäkra vatten
Ny socialminister – nu!
Gott Nytt År 2019!
Det orimliga "julevangeliet"
Risk för läkemedelsbrist
Väntans tider råder på regeringskansliet


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies