Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

FN vill få med fler bakom folkmordskonventionen

Veckans nummer Publicerad: 2017-12-21 14:02

Inför att det nästa år har gått 70 år sedan FN:s konvention mot folkmord antogs uppmanar nu världsorganisationen fler länder att ratificera dokumentet. Detta samtidigt som riskerna för nya folkmord lever kvar.

FN uppmanar de medlemsländer som ännu inte har ratificerat folkmordskonventionen att göra det innan utgången av nästa år, då 70 år har gått sedan den antogs efter andra världskrigets fasor, 1948.

I samband med detta understryker FN:s generalsekreterare Antonio Guterres att folkmord är något som genomförs medvetet – och som föregås av varningstecken.

– Ofta utgör det kulmen efter flera år av exkludering, förnekanden av mänskliga rättigheter och andra övergrepp. Eftersom folkmord kan inträffa både i krig och fred måste vi alltid vara mycket vaksamma, säger han.

FN-chefens särskilda rådgivare i arbetet mot folkmord, Adama Dieng, säger att det som möjliggör folkmord är när omvärlden inte agerar trots varningstecken.

– Det kan ske när människor avhumaniseras och förföljs för på grund av vilka de är, eller vilka de representerar, säger Adama Dieng.

FN-konventionen definierar folkmord som handlingar som är förövade i ”avsikt att helt eller delvis förinta en nationell, etnisk, rasmässigt bestämd eller religiös grupp som sådan”. Dit räknas inte bara att människor inom gruppen dödas, utan även orsakande av allvarlig kroppslig eller mental skada och att medvetet skapa levnadsvillkor som är avsedda att förhindra att barn föds inom gruppen.

”FN reagerar för sent”

Trots den breda definitionen av folkmord påpekar Antonio Guterres att liknande händelser har återupprepats.

– Fortfarande reagerar vi snarare än förhindrar, och agerar ofta först när det är för sent. Vi måste göra mer för att svara snabbt och förhindra att våldet eskalerar, säger han.

Ett aktuellt fall är behandlingen av den muslimska minoritetsgruppen rohingya i Burma. Organisationerna Fortify Rights och United States Holocaust Memorial Museum har i ett års tid granskat deras situation och kommit fram till att det finns allt fler bevis som pekar mot att burmesiska soldater, poliser och civilas angrepp utgör ett folkmord.

– Rohingyerna har utsatts för attacker och systematiska övergrepp i årtionden. Det internationella samfundet får inte svika dem nu när deras själva existens i Burma är hotad, säger Cameron Hudson vid United States Holocaust Memorial Museum.

Läs mer i Hemmets Vän nummer 51/52 – 2017


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Global ökning av människohandeln
Viktiga terrorlagar på gång
Idag förföljs var nionde kristen
Kristna seniorer erbjuds volontärtjänst utomlands
"Liten kunskap kring den religiösa sfären"
Trump: "Humanitär kris" vid gränsen till USA
Förtvivlan inför utredning
Kristen företagare skapar jobb i Lahore
Pingst möts över gränserna
"Bönen är en ventil"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies