Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Vad har Hillsong som drar?

Ledare Publicerad: 2017-12-14 15:55

Helgen som gick döptes omkring 100 personer i församlingsnätverket Hillsong Sweden, som är en del av Pingströrelsen. Att så många döps samtidigt hör inte till vanligheterna.  Att det dessutom handlar om troendedop gör inte saken mindre uppseendeväckande. Vid troendedop doppas hela personen som döps under vattnet, oftast i en vanlig gudstjänst. Troendedopet blir på det sättet en offentlig bekännelse som involverar hela människan i tron på Jesus. Dop i kyrkan är annars en ganska privat händelse, särskilt i Svenska kyrkan.

Vad är det då som drar så många till Hillsong? Har man anpassat budskapet så att det passar den moderna människan? Predikar man bara kärlek och välsignelse i ett slags lightversion av trosrörelsen?

Granskar man Hillsong upptäcker man snart att förkunnelsen knappast stryker medhårs. Budskapet är klassiskt kristet. Det är mycket Jesus och stark betoning på den personliga erfarenheten av Guds kärlek. Inte en kärlek som bekräftar människans synd, tvärtom. Det är en kärlek som kallar människan till tro och omvändelse. Det är heller inte ett slags framgångsteologi som förnekar problemen i tillvaron utan en ganska jordnära förkunnelse om en Gud som bryr sig om den kämpande människan. Klassisk kristen förkunnelse! Inte särskilt politiskt korrekt.

Finns det då andra förklaringar till att Hillsong når längre än de etablerade frikyrkorna? Det är nog sättet som budskapet förmedlas. Musiken är modern och lokalerna påminner mer om konserthus än om kyrkor. Så har vi hänförelsen och tron, att det är på allvar och att det alltid ges konkreta möjligheter att ta ställning. De gamla frikyrkorna har anledning att göra studiebesök för att se och lära om man inte vill konserveras i sin stagnation.

Hemmets Vän 14 december 2017


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Alla tjänar på vänlighet
Årets svensk visar vägen för studiero i skolan
Kasta aningslösheten
Beroende av Vänstern
Navigation i osäkra vatten
Ny socialminister – nu!
Gott Nytt År 2019!
Det orimliga "julevangeliet"
Risk för läkemedelsbrist
Väntans tider råder på regeringskansliet


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies