Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Flytta inte "gränsstenarna"

Debatt Publicerad: 2017-11-30 15:57

Äldre vanvårdas inom äldreomsorgen. Tusentals, främst kvinnor i olika yrkessammanhang har utsatts för sexuella kränkningar. Ensamkommande flyktingpojkar har hotats av utvisning till hemlöshet, våld och förtryck. Blåljuspersonal möter stenkastning när de upprätthåller tryggheten. Vad händer i ett land som vill vara en förebild för omsorg, barmhärtighet, gedigna hjälpinsatser? Sant och falskt, rätt och fel, ditt och mitt, kärlek och renhet har sopats under mattan. Det är dags att söka upprättelse och vägen tillbaka till ärlighet, respekt och trygghet.

”Metoo”-kampanjen har avslöjat närmast ofattbara saker. ”När ljuset kom in i världen, då älskade människorna mörkret mer än ljuset, eftersom deras gärningar var onda. Den som gör det onda avskyr ljuset och kommer inte till ljuset, för att hans gärningar inte skall avslöjas.” Det är ett ord av en snickar­son som talade en gång så människor bävade inför hans skarpa insikt.

Jesus Bergspredikan värdesätts av många. Orden är rannsakande om hat och våld, otrohet, vrede, förnedrande tillmälen och oförsonlighet.

I 5 Mosebok 19:14 betonas att inte flytta gamla kända gränsstenar. Det är ju precis det vi gjort och gör i samhället idag.

Det gäller våra äldres omsorg. Pensionären ska inte beskattas hårdare än andra löntagare kräver Kristdemokraterna. Det är en viktig kamp. Den som kanske bara har grundpension fylls lätt av oro för hur det man får i pensionsutbetalning ska räcka.

Men äldre lider också oerhört av ensamheten. Att bli övergiven, kanske även ibland av sina närmaste, sakna gemenskap och meningsfulla samtal kan vara livsavgörande.

De många skandalerna med bortglömda äldre inom omsorgen är alarmerande. Vilken människosyn styr dem som ska möta vårt lands äldre inom omsorgen på vårdboenden och i hemtjänsten? Vem är jag till för? Tidsscheman kan knappast vara så pressade att det inte finns tid för ett leende, en varm handtryckning, en fråga: ”Är det något mer jag kan göra för dig?”

1998 satte dåvarande partiledaren Alf Svensson ett ansikte på de äldres situation. Ett samhälle som inte värderar och visar tacksamhet till dem som hela livet varit med och burit upp välfärden, det samhället vittrar sönder inifrån.

Massor av barn går till skolan med en klump i magen av rädsla för mobbing och annan förnedring. Var lär sig de unga alla vidriga könsord? Hur är förebilden hemma?

Varje vuxen behöver hålla öron och ögon öppna, beredda att markera synen på motsatta könet, invandraren och andra grupper. Annars raseras grunden och gränsstenarna flyttas snabbt.

Socionomen och terapeuten Anne Holmdahl betonar i veckans Hemmets Vän hur förödande ett osunt alkoholbruk är för relationer. Misshandel och övergrepp har ofta alkohol som medverkande faktor till avtrubbade sinnen.

Vi behöver tillbaka till enkla, dagliga beslut som: Hur kan jag se och värdera någon lite extra, en enkel insats för att lätta bördan lite, skriva ett brev eller ringa ett telefonsamtal till någon behövande.

Värdegrunden i vårt samhälle som är ganska självklar för de flesta: ”Gör mot andra det du vill att de ska göra mot dig.” Människor som gör varma, goda insatser i företagslivet, samhällslivet, familjekretsen och grannskapet har oerhört stor betydelse.

I september är det riksdagsval. Vilka partier lyssnar till ”hjärtat” mer än taktiken? Folkhemmet byggdes av sanning, äkthet och barmhärtig omsorg. Det behöver praktiseras med kloka och goda beslut, som får stå högt på dagordningen för partiernas kandidater.

Per Danielsson


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Markera mot Halloween-firandet
Israel – en demokratins oas
Varför denna trolöshet gentemot Guds ord?
Det politiska maktspelet leder till demokratins återvändsgränd
Minskat läsande hotar demokratin
All makt utgår från folket
Nu krackelerar bilden av Sverige
KD vinnare i ännu oklart val
Framtiden börjar i familjen
Människovärdet är okränkbart


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies