Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Israel äger sitt land

Debatt Publicerad: 2017-11-23 15:55

I samband med 100-årsjubileet av Balfourdeklarationen sa reportern Cecilia Uddén torrt att det bara var ett brev med 67 ord.

Men det var ett avgörande brev som i högsta grad kommit att styra historiens utveckling vad gäller det judiska folkets framtid, fram till våra dagar. Så avgörande att både Hamas och Abbas nu vill att England skall be om ursäkt för detta brev.

Efter att i flera månader studerat prästen och teologen KG Larssons böcker om Israel och själv läst Guds Ord beslöt jag mig för att ta reda på vad som historiskt är sant eller falskt angående brevet och dess konsekvenser visavi Israel. Inte helt enkelt. Något årtal eller någon tidpunkt kan ha blivit fel. Lärda män får gärna korrigera. Men i stort är detta några komprimerade historiska fakta om det lilla Israel som jag ödmjukt återger. För att någorlunda balansera upp alla lögnaktigheter i media.

”Balfourdeklarationen” var ett brev från den engelske utrikes ministern Arthur James Balfour till Lord Walter Rothskild, dåvarande ledare för det judiska samfundet i England, där han meddelade att England stödde ett upprättande av ett judiskt hemland. Brevet banade senare väg för ”San Remo-dokumentet” som i Nationernas Förbund NF 1922 skrevs under av 52 medlemsstater.

I dokumentet stod i korthet att det judiska folket skulle tilldelas ett nationalhem i Palestina. Bland många paragrafer som reglerade judarnas rättigheter och skyldigheter står det i §5 att Palestina inte får delas. Där står också att engelsmännen ska förbinda sig att hjälpa och stötta judarna i deras nya nationalhem genom att befrämja invandring och tillväxt. Innehållet är, som jag förstått det, juridiskt bindande som i alla undertecknade dokument.

Trots detta delade kolonialminister Winston Churchill senare, med ett blyertsstreck, av 90 000 kvadratkilometer av det land judarna blivit lovade – jo faktiskt, han skröt om det. Han gav det till en arabisk prins som hette Abdullah och kallade området Transjordanien.

FN föreslog 1947 att det som återstod av israelisk mark efter Churchills orättfärdiga och olagliga delning 1922 skulle delas upp mellan judar och araber. Israel godtog förslaget men araberna sa nej.

FN undertecknade, i strid med innehållet i §5 i San Remo-dokumentet, delningsresolutionen den 29 november 1947. Förföljelse, krig och pogromer mot judarna från en fientligt sinnad arabvärld utbröt omedelbart. Mitt i detta utropades den judiska staten 14 maj 1948. Arabvärlden undertecknade långt senare ett fredsavtal med Israel 1949.

Efter flera år av hatisk retorik från Egyptens president Nasser om att förinta Israel började den 15 maj 1967, på Israels självständighetsdag, egyptiska trupper röra sig in i Sinai och vidare mot israeliska gränsen. Den 16 maj beordrade Nasser FN att dra bort sin beredskapsstyrka i Sinai som funnits där sedan 1956. 18 maj vrålar han i arabisk radio: ”Idag existerar inte någon beredskapsstyrka som kan beskydda Israel. Vi kommer inte längre att visa tålamod.” Iraks president hakade på: ”Israel är ett fel som måste rättas till.”

Snart omringade 250 000 man, 2 000 stridsvagnar och 700 flygplan det lilla landet, till ytan stort som Småland. I det försvarskrig som Israel nu tvingades in i återerövrade Israel Sinai, Västbanken, Gazaremsan och Golanhöjderna. Områden som de var rättmätiga ägare till sen tidigare genom juridiskt bindande dokument, men som de blivit bestulna på genom svek av stormakterna.

Av de områden Israel, under sex dagars heroisk kamp för sin existens, återerövrade gav de senare tillbaka ungefär 93 procent till arabvärlden. Hela Sinai till Egypten, områdena som Jordanien gjorde anspråk på, nästan hela Gazaremsan och 40 procent av Västbanken till palestinierna för att de där skulle kunna upprätta sin myndighet.

Ove Aronsson, före detta motorman M/S Restoration som hämtade hem ryska judar från Ryssland 1994–1998


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Shalom Yerushalaim! Larz Gustafsson
2017-11-24 18:40
Underbart att någon sjunger ut om detta!

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Markera mot Halloween-firandet
Israel – en demokratins oas
Varför denna trolöshet gentemot Guds ord?
Det politiska maktspelet leder till demokratins återvändsgränd
Minskat läsande hotar demokratin
All makt utgår från folket
Nu krackelerar bilden av Sverige
KD vinnare i ännu oklart val
Framtiden börjar i familjen
Människovärdet är okränkbart


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies