Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Orange signal mot våld mot kvinnor

Debatt Publicerad: 2017-11-23 15:50

Häromkvällen färgades himlen alldeles orange. Det säregna ljuset spred sig och många var förundrade över den vackra brandgula kvällshimlen. Nu ska vi färga vårt land orange, och göra det i kampen för kvinnor och mot våld i nära relationer.

Under tiden den 25 november till den 10 december, 16 dagar, pågår en kampanj över hela världen för att uppmärksamma våldet och föraktet mot kvinnor i olika sammanhang och som sker på olika sätt.

I Sverige kommer en mängd internationella och nationella kvinnoorganisationer att agera på olika sätt. En mängd byggnader kommer att med hjälp av lampor färgas orange. Så kommer till exempel den berömda Svampen i Örebro att lysa orange. Den kommer att stå som en fackla och lysa över hela Örebro som en protest mot våldet. Just den delen är det internationella kvinnonätverket Zonta ansvariga för.

Varför orange och varför start just den 25 november?

FN:s generalförsamling utsåg den 25 november som den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor genom Resolution 54/134 i december 1999. Den 25 november valdes för att fira minnet av tre systrar Mirabal, politiska aktivister från Dominikanska Republiken, som brutalt mördades 1960 under Rafael Trujillos diktatorskap (1930–1961).  

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon tog färgen orange som symbol för sin kampanj ”UNITE to End Violence Against Women”. UNITE etablerades år 2008 och Orange Day uppmärksammas varje 25:e i månaden för att ge fokus på 25 november, dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor, under hela året.

Den 25 varje månad uppmanas alla att bära kläder med orange inslag för att visa att vi bryr oss och att vi tar ställning för kvinnors lika rättigheter och mot våld över hela världen.  

Den 25 november är den första dagen av 16 dagar av aktivism mot könsbaserat våld.

Den 1 december varje år är det Världsaidsdagen, för att öka medvetenhet om aids som orsakas av spridningen av hiv-infektion.

Den 2 december är den Internationella dagen för avskaffandet av slaveri och människohandel. Ett ämne som är högaktuellt i vår tid. Runt om i Europa och i Sverige pågår en människohandel och ett hanterande av kvinnor som ligger långt under hur djur hanteras. Dessa kvinnor som genom trafficking är sexslavar med sitt liv som insats. Unga kvinnor luras till att de ska få arbete, studera och andra förmåner och transporteras långt från sina hem. Det blir varken jobb, studier eller hem utan de blir fångar i obeskrivliga miljöer och omständigheter. Detta vore inget problem och marknaden skulle snart dö ut om det inte fanns några kunder. Men vi vet att marknaden växer och våldet och utnyttjandet ökar och det är inte heller ovanligt att det finns med små barn. Låt dessa dagar med orange färg få bli ett stopptecken och en nödsignal för alla drabbade flickor.

Slutligen den 10 december, dagen för mänskliga rättigheter, som också är den sista dagen i kampanjen 16 dagar av aktivism mot våld mot kvinnor runt om i vår värld.

Det kan vara svårt att föreställa sig hur våldet och förtrycket kan se ut i olika delar av världen. Ett exempel är Niger, där Zonta International bland annat arbetar i ett projekt mot barnäktenskap. Niger har det högsta antalet barnäktenskap i världen, 77 procent är gifta innan 18 års ålder och så många som 30 procent är gifta innan de har fyllt 15 år. Det betyder att över 70 procent av flickorna i Niger inte får gå i skolan och inte kan läsa eller skriva. Över 40 procent föder barn innan de fyllt 17 år. Barnäktenskapen skadar flickorna såväl fysiskt som psykiskt och fråntar dem utbildning och möjligheter till ett eget liv. Dessutom utsätts många för sexuellt våld och förnedring. Detta är bara ett exempel på att flickor far illa, idag i modern tid.

Mäns våld mot kvinnor är kränkning av de mänskliga rättigheterna, ett globalt samhällsproblem och ett allvarligt folkhälsoproblem. Mäns våld mot kvinnor existerar överallt och förekommer oberoende av kulturell och religiös tillhörighet, etnicitet, sexualitet, social tillhörighet och ålder. Och det är ingen privatangelägenhet.

Våld och förtryck mot kvinnor och barn sker över hela världen och dessvärre även i vår egen närhet.

Många anser att de inget kan göra, därför vill jag uppmana alla att klä sig i något orange den 25 november, och hädanefter den 25 i varje månad. När vi möts i olika sammanhang så ser vi att vi är många tillsammans i kampen mot våld i nära relationer. Det kan alla göra, och det är en skarp signal till vår omvärld att vi inte accepterar våld i nära relationer.

Ewa Sundkvist, vice president, Zonta I Örebro


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Vuxnas förvirring har skapat ungas könsdysfori
Nato gör Sverige säkrare
Vakna upp: Religiös frihet i fara
I en förtroendebransch måste det råda transparens
Sverige ingen fristad för judar längre
Skapa det andliga folkhemmet
Sverige ger 283 miljoner i bistånd till Nigeria – blundar för förföljelse
Bevara integriteten i orostider
"Vi saknar existensberättigande om vi inte vill nå nya människor"
Ljuset lyser i mörkret


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies