Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Vart är Europa på väg?

Ledare Publicerad: 2017-10-26 16:21

Det är snart 30 år sedan Berlinmuren föll. Det som började med fredsbönerna i Nicolaikyrkan i Leipzig och som växte till en protest­rörelse satte igång en omvälvande förändring av Östeuropa. Gränsövergångar öppnades.  Mure­­n föll. Och kommunistregimerna föll, en efter en.

Europa förutspåddes en fredlig utveckling. Krigets tid var över. Och förutom striderna i Jugoslavien på 1990-talet har det varit fred.

Men nu är inte utvecklingen den bästa. De stora länderna inom EU har problem.

Storbritannien har röstat för att lämna EU. Och Skottland verkar nu vilja lämna Storbritannien. Förhandlingarna om Brexit, om hur Storbritannien ska lämna unionen, pågår. Storbritannien är det näst största landet i EU och London är ett globalt finanscentrum. För EU är förlusten av Storbritannien mycket kännbar.

Spanien har än större inrikespolitiska problem än Storbritannien. Konflikten mellan Katalonien och centraladministrationen i Madrid blir allt djupare och de katalanska kraven på självständighet blir allt mer intensiva. Madrid har förklarat att det politiska ledarskapet i Barcelona saknar stöd i spansk lag. Var denna konflikt slutar är svårt att förutsäga i dag.

Tyskland har efter ett oklart valresultat i dagarna fått en övergångsministär, i väntan på att partierna lyckas förhandla fram en ny regering. Detta kan ta flera månader enligt initierade bedömare. Angela Merkel vann valet men har svårt att formera en regering som ska leda Europas största ekonomi.

Frankrike är landet där den EU-vänlige Macron lyckades att både vinna presidentvalet och att skapa starkt stöd i nationalförsamlingen. Men de reformer han gick till val på har vi ännu så länge sett väldigt lite av. Frankrike har mer eller mindre haft underskott i sin statsbudget i trettio års tid och är i stort behov av ekonomiska reformer.

EU står inför betydande utmaningar. Migrations- och integrationspolitiken är bara ett av områdena där det krävs omfattande reformer men där den politiska kraften ännu så länge saknas. Länderna är helt enkelt inte överens.

Därtill ser vi säkerhetspolitiska problem i Östeuropa. I Ukraina, ett av de största länderna i Europa, pågår lågintensiva strider där separatistgrupper strider med informellt stöd från Ryssland. Även de baltiska staterna känner sig hotade av Rysslands allt mer aggressiva retorik och agerande.

Så den till synes enkla frågan om vart Europa är på väg är allt annat än enkel.

EU är i grunden ett fredsprojekt. Och det har visat sig vara ett framgångsrikt sådant! Gemensamma beslut för att bevara fred och utveckla Europa är en bra utgångspunkt för EU:s fortsatta utveckling.

Hemmets Vän 26 oktober 2017


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Allvarligt när rysk propaganda når USA
Bordsbön i kristen förskola godkänns
Bred samverkan ska bryta kriminaliteten
Inga mål fredade för ryssarnas bomber
Orimliga föräldrakrav
Underskattat motstånd
Orädd Putinkritiker död
När nöden ger ett gungfly
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies