Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Antisemitismen bekämpas främst genom utbildning"

Veckans nummer Publicerad: 2017-09-14 14:37

– För att kunna förstå varandra måste man kunna tala med varandra. Även om man inte nödvändigtvis alltid håller med varandra. Men dialogen måste man ha, säger Ilan Ben-Dov, Israels nye ambassadör sedan två veckor tillbaka. Vi talar om högteknologiska landvinningar, om företagssamarbete och om politiska kontroverser men också om modern anti-semitism och en israelisk stat som nästa år firar 70 år.

Det är bara två veckor sedan som Ilan Ben-Dov kom till Sverige. Tidigare var han chef för det israeliska utrikesdepartementets centraleuropeiska kontor och han talar om hur han förberett sitt nya diplomatiska uppdrag med mängder av samtal.

– Jag såg till redan i Israel att möta alla tänkbara människor med någon koppling till Sverige. Och från första dagen har jag också här försökt möta så många som möjligt. Det första intrycket efter två veckor är att jag funnit många vänner – betydligt fler än jag hade trott innan jag kom hit. Det är en bra överraskning, jag visste att vi hade vänner här men inte att det var så många. Problemet är att Israels skandinaviska vänner vanligtvis inte artikulerar detta, de talar inte om det utan är väldigt tystlåtna, säger han när vi möts på ambassaden i ett ännu sommargrönt Stockholm. Det han talar om är det som hans företrädare Isac Bachmann beskrivit som den svenska konsensusmentaliteten.

Gedigen erfarenhet

Som diplomat har Ilan Ben-Dov en gedigen erfarenhet och har även bott många år i Europa – han har bott både i Österrike och i Tyskland, han har också varit ambassadör i Singapore där kontakterna gav honom viss erfarenhet av högteknologiska företag och ekonomi. Han har också lett den centraleuro-peiska avdelningen av utrikesministeriet i Jerusalem. Hans och frun Ronis tre barn bor kvar i Israel som studenter och i militärtjänstgöring. Vi talar om hans första funderingar när han tänkte på det diplomatiska uppdraget i Sverige.

Utrymme för samarbete

– Först och främst förstod jag att det var en stor förändring för oss som familj. Sedan är Sverige geografiskt ett så stort land – 22 gånger Israels storlek. När det gäller befolkningen är vi nästan lika stora – ni är tio miljoner, vi är åtta och en halv miljon men kan du föreställa dig hur litet Israel är och hur stort Sverige är för oss?

– Samtidigt finns många likheter mellan länderna. Sverige har starka företag och en stark ekonomi, Israels ekonomi är mindre men vi arbetar båda inom högteknologi och har framgångar när det gäller innovation, teknologiska genombrott och en industri som, särskilt för vår del, baseras främst på kunskap. Så det finns många lik-heter – det finns gott om utrymme för samarbete och det är vad jag vill uppnå, förklarar Ilan Ben-Dov.

– Jag vet att Israel spelar en huvudroll i världens högteknologiska industri. Det gör också Sverige och som jag sade finns det mycket att samarbeta kring här. Det är viktigt att båda sidor kan vinna på detta.

Samtalet fortsätter kring hur kontakterna under många år varit goda mellan israeliskt och svenskt näringsliv.

– Men vi kan göra mycket mer. Det finns människor med fantastiska idéer på båda sidor. Ni har stora företag och en utmärkt infrastruktur och båda länderna är starka när det gäller förmågan att vara innovativa, fortsätter han och berättar bland annat om de åtta nyföretagen som han gästade hos Volvokoncernen i Göteborg häromdagen.

Läs mer i Hemmets Vän nr 37 – 2017


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

"Riggat val kan slå tillbaka mot Putin"
Polisen självkritisk om våldsutsatta kvinnor
"Mänskligt liv verkar ha blivit värdelöst i Nigeria"
”Kul att visa att även kvinnor kan”
Ska påminna om Gud på Gotland
Varannan elev behöver extra hjälp – ”ett svek”
Hoppet bleknar för bortförda barn
”Se barn med NPF-diagnoser som en tillgång i församlingen”
En vägledning för att möta ungas behov
”Välj mer specifika termer än religion”


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies