Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Varför kommer de inte?

Debatt Publicerad: 2017-08-10 15:50

I vår lokala tidning kommer predikoturerna varje fredag där församlingar från olika samfund annonserar sina aktiviteter och möten den kommande helgen och veckan. Det brukar vara två fullmatade sidor från hela länet och man förundras över denna stora aktivitet varje vecka. Jag brukar fundera: ”Om det hängde på antalet möten, samlingar och aktiviteter som vi lyckas planera och genomföra, så borde väl väckelsen brusa fram som en mäktig flod.” Tyvärr ser verkligheten annorlunda ut och i många församlingar tvingas man konstatera att antalet gudstjänstbesökare minskar. Detta gäller i den gamla frikyrkan, men också Svenska kyrkan ser en vikande besökstrend. Det finns naturligtvis glädjande undantag, men i det stora hela tappar samfund och församlingar mark. Medlemsflykten från Svenska kyrkan fortsätter och i många andra samfund minskar antalet medlemmar stadigt.

Några gånger har vi skrivit om hur annorlunda situationen i Sverige är jämfört med USA. Där räknar man med att man har dubbelt så många gudstjänstbesökare som antalet medlemmar, i Sverige räknar vi med att vi har halva medlemsantalet som besökare i gudstjänsterna.

Varför kommer inte folk när vi annonserar? Varför attraherar inte våra möten och samlingar ens våra egna? Finns det ett grundläggande fel i vårt sätt att vara församling som gör att det inte känns lockande att besöka gudstjänsterna längre? Varför fylls stora köpcentra och idrottsarrangemang med stora skaror människor på söndagarna medan kyrkorna ofta är halvtomma? Vad måste till för att den vikande trenden skall brytas?

Jag vet att detta är svåra frågor och att lösningen kanske inte är så enkel, men jag funderar och ställer några frågor. Är predikan inte längre attraktiv? Sysslar vi som predikar mer med ytan, med trevliga historirer och anekdoter än med Guds ord? Blir predikan mer betraktelser över miljön och naturen än ett levande och skapande ord? Upplever människor att predikan finns i ett fromt vakuum som inte berör det vanliga och vardagliga livet där alla lever?

Missar vi att berätta den stora berättelsen om vad Gud gör från skapelsen till fulländningen? Hur finner vi vägen till predikans renässans, som gör att människor än en gång vill komma för att lyssna på levande ord från Gud? De väckelseprofiler som betytt något i vårt land och i världen samlade skaror vid sina predikstolar, är det möjligt igen?

Håller det tillåtna på att bli vår förbannelse? Går vår tid, vårt intresse, våra pengar och vårt engagemang åt till det som är legitimt och bra, men som kräver alltmer av oss? Jag tänker på hus, bilar, husvagnar, husbilar, sommarstugor, resor över hela världen, nöjen och arrangemang av olika slag, idrott och mycket, mycket annat som är gott och viktigt, men som kräver tid och kraft och som gör att vi inte orkar så mycket mer. Förr var församlingen och dess gemenskap högst prioriterat och människor satte det framför allt annat, nu konkurrerar församlingen och gudstjänsterna på samma nivå som allt annat i livet och då ser det ut som om den gemenskapen förlorar i förhållande till allt annat som vi har möjlighet att göra.

Är det möjligt att få se kyrkor och kapell än en gång fyllas av människor som vill lyssna till Guds ord och dela den kristna gemenskapen?

Bo Wettéus


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Självcentrerad värld blir farlig plats
"Behovet av kristdemokratin förstärks ju skörare samhället blir"
Bevara det goda i demokratin
Kunskapen om Norrland för dålig
Passion för Gud bör vara drivkraften
Öppna famnen för den ensamme
"Ge oss Sverige, annars dör vi!"
Betel i Finnerödja firar hundra år
Be för Sverige på nationaldagen
De fem sämsta argumenten mot religiösa friskolor


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies