Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Kvinnorna står för största bedriften

Debatt Publicerad: 2017-07-13 09:13

Kvinnor som föder barn ska mötas med respekt. Ingen ska behöva gå med förlossningsskador som inte blir åtgärdade. En effektiv och känslig eftervård är helt nödvändig.

De största bedrifterna genom hela historien är kvinnors barnafödande. Det kan inte finnas något större än att få vara med och föda fram en ny människa, ett nytt liv. Hela vår existens vilar på det.

Men eftersom det är kvinnor som föder och att det har skett genom hela historien betraktas det inte alltid som varken unikt eller som en bedrift.

Unikt i det att det bara är kvinnor som föder människobarn och en bedrift med tanke på vad det faktiskt innebär. En förlossning är alltid på liv och död.

En graviditet kan innebära risk att drabbas av problem som foglossning, högt blodtryck, blodproppar och havandeskapsförgiftning med mera. Sedan kommer själva förlossningen, att krysta fram ett barn med smärta. Dessutom vet vi nu att en mängd kvinnor drabbats av svåra komplikationer på grund av förlossningar, ett problem som varit tyst och dolt.

Ibland verkar det som att samhället har sett det som att det har ingått i uppdraget att vara kvinna. Och många kvinnor har hållit tyst för ingen kvinna vill verka gnällig eller inte tåla smärta.

Det ligger ett brev på vårt skrivbord, från en kvinna med svåra skador och problem efter sin förlossning av tvillingar. Det är en sorglig berättelse om hur hon efter sin förlossning inte ens fick komma till vårdcentralen för en undersökning och ett möte med en läkare. Svaren hon fick var att en förlossning är en förlossning och det sätter sina spår. Man ska inte tro att livet fortsätter som förut, och en del av kvinnans problem tolkades vara av skönhetskaraktär.

Nej, det är klart att om man ska sköta två små bebisar så fortsätter inte livet som förut, men det var ju en del av önskan med att få barn. Allt detta hade gått an om det inte varit för den svåra smärtan hon hade på grund av komplikationerna efter förlossningen. Hon upplevde att hon inte blev tagen på allvar. Efter flera år löste hon det själv genom en dyr privat operation.

Återigen att föda barn är en enastående bragd och kvinnor som föder och har fött barn ska mötas av respekt.

Eftersom kvinnor fortsätter att föda barn är det av största vikt att man så mycket som är möjligt kan förebygga skador, men när de inträffar se till att de verkligen följs upp och att kvinnorna som är drabbade diagnostiseras och behandlas. En effektiv och känslig eftervård är helt nödvändig. Ingen kvinna ska behöva skämmas över att hon har fött barn och att det har medfört förändringar och skador på hennes kropp. Ingen ska heller behöva gå med skador som inte blir åtgärdade.

Vi är övertygade om att hade män fött barn hade det med största sannolikhet betraktats på ett annat sätt. Dessvärre är det fortfarande unga män som är norm inom läkemedel och läkarutbildningar.

Ewa Sundkvist, Oppositionsråd för Kristdemokraterna i Region Örebro län

Elin Enes, Ordförande Kristdemokratiska Kvinnoförbundet Örebro


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

"Equmeniakyrkan ska inte McDonaldiseras"
"Daniel Alms önskan om comeback är obegriplig"
Vuxnas förvirring har skapat ungas könsdysfori
Nato gör Sverige säkrare
Vakna upp: Religiös frihet i fara
I en förtroendebransch måste det råda transparens
Sverige ingen fristad för judar längre
Skapa det andliga folkhemmet
Sverige ger 283 miljoner i bistånd till Nigeria – blundar för förföljelse
Bevara integriteten i orostider


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies