Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Varför är media så tyst om alkohol?

Debatt Publicerad: 2017-06-15 16:15

Vi står i inledningen av sommaren, en av årets mest alkoholfyllda perioder. Alkohol är Sveriges farligaste drog. Det säger åtminstone missbrukarna på Sergels torg, och statistik tycks bekräfta detta faktum. 50 procent av alla singelolyckor, 33 procent av alla drunkningsolyckor och 25 procent av alla fall på landets akutavdelningar beror på alkohol.

Därför är det glädjande att antalet unga helnykterister ökar i Sverige idag.  Försäljning av alkoholfria alternativ ökar. Flera lärosäten försöker också stävja alkoholbruket vid de så kal­lade nollningarna. Medvetandet om alkoholens hälsorisker tycks öka. Förre statsministern Göran Persson är en röst bland många, han har förklarat: ’’Svenska folket riskerar att supa ihjäl sig.’

Det är också rimligt att vid alkoholreklam i pressen finns det numera alltid en varningstext bifogad. Dock kan man förundra sig över hur tysta media själva ofta är när de beskriver olycksfall och bråk, där alkoholen tydligt varit inblandad. Låt oss ge några exempel.

Den 10 juni ifjol, klockan kvart över elva på kvällen ifjol ramlade en nybliven student av flaket på en lastbil i en svensk stad och dog. Utan att ha varit på plats kan man väl ana med tanke på den kultur som bildats kring studentexamen och klockslaget när olyckan inträffade att studenten eller de omkring honom tyvärr kanske inte varit helt nyktra. Det skriver dock tidningen inget om när de rapporterar om den tragiska händelsen.

Samma dag greps en man i 35-årsåldern i en annan svensk stad när han beväpnad på fredagskvällen gått till attack mot några poliser och enligt lokaltidningen inte ”mådde bra”. Förhör hade dock inte kunnat hållas med honom ännu på lördagen.  Varför inte skriva att det faktum att mannen ’’inte mådde bra’’ berodde på att han helt enkelt var full och att man inte kunnat förhöra honom förrän en bit in på lördagen, därför att han inte sovit ruset av sig?

Natten mot midsommarafton samma år greps en 25-årig person efter att han beväpnad med kniv hotat ta livet av en man. Enligt vakthavande befäl hade det misstänkta mordförsöket föregåtts av ett slagsmål mellan tre personer.  Är det någon som tror att det var arbetsutskottet i IOGT som tog till knytnävarna?

Vi skriver det här utan att vara det minsta dömande – tvärtom. Vi tror nämligen att alla de här inblandade personerna – studenten på traktorflaket och 35-åringen och 25-åringen i den norrländska staden egentligen är fina, lugna människor som med sprit i kroppen förlorat kontrollen över sig själva. Polisen i norrlandsstaden påbörjade en utredning om 35-åringen skulle åtalas för mordförsök.  Kanske det i dessa fall snarare är alkoholindustrin som skulle åtalas för mordförsök – och media som skulle åtalas för skyddande av brottsling.  

Samhällets långsiktiga mål måste vara att minska användningen av landets farligaste drog – alkoholen. Ett viktigt första steg måste vara att tala öppet om de tragiska konsekvenser den för med sig. 

Carl-Erik Sahlberg, docent och fd direktor S:ta Clara, Stockholm  

Annelie Enochson, fd riksdagsledamotArtikelförfattarna är Fellows vid Claphaminstitutet


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Människovärdet får inte kränkas
Barnens uppväxt går inte i repris
Adventsljus eller Black Week?
Alla kan göra något mot våldet
Det börjar i barnkammaren
Människan, klimatet och skapelseordningen
Mörk framtid för afghanska flickor
Ställ om till sammanhållen seniorvård
Varför så tyst om förföljelsen av kristna?
Äntligen tinar relationerna till Israel


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies