Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Grov brottslighet inom välfärdssektorn

Ledare Publicerad: 2017-05-18 16:17

Regeringen tog nyligen emot utredningen Kvalificerad välfärdsbrottslighet – förebygga, förhindra, upptäcka och beivra. Det är tidigare ministern Lars-Erik Lövdén som gjort utredningen, på uppdrag av justitieministern och socialförsäkringsministern.

Den statlige utredaren målar en bild som är minst sagt mycket mörk. Han talar om en brottslighet som accentuerat, som blivit tyngre och allvarligare. Vad han har fokus på i sin utredning är inte om en enskild förälder fuskar med ersättningen för vård av barn. Även om det givetvis är fel. Utredningens fokus är en genomgång av 7 350 anmälningar om brott inom välfärdssektorn som skett under de senaste två åren. Bilden som framträder av grov organiserad brottslighet är mycket allvarlig. Och, som utredaren framhåller, det är viktigt att vidta åtgärder snabbt.

Mörkertalet är dessutom mycket stort, men det handlar om miljarder, tiotals miljarder som betalas ut felaktigt varje år. Pengar som skulle kunnat gå till skolan, till bättre sjukvård, till försvaret eller till att höja pensionerna.

Hur är detta då möjligt? I grunden handlar det om att Sverige har ett i jämförelse med andra länder mycket generöst välfärdssystem. Vilket är positivt, men utbetalningarna är det inte tillräcklig kontroll på. Det handlar om allt från falska uppgifter om identiteter till oriktiga handlingar om skador eller utförda arbeten. Ersättningar som går till företag i­stället för till personer, exempelvis vid assistansersättning, skapar ytterligare problem vid kontroll.

Kännedomen om problemen är inte ny. Att det exempelvis pågår handel med svenska pass är känt sedan tidigare, men åtgärderna har uteblivit. Det är också alldeles för lätt att förfalska exempelvis körkort. I grund och botten är myndigheternas inställning till invånarna att de är ärliga. Vilket givetvis de flesta är. Försäkringskassan ska ju givetvis inte utgå ifrån att Sveriges befolkning består av 10 miljoner bedragare. Men i takt med att den organiserade brottsligheten utvecklas inom välfärdsområdet krävs tuffare kontroller. Listan på förslag från utredaren är också lång. Allt ifrån bättre möjligheter för myndigheter att jämföra uppgifter och självklarheter som att Skatteverket ska kunna korrigera uppenbara felaktigheter i folkbokföringen till strängare straff.  

För 15 år sedan varnade Alf Svensson, partiledaren för Kristdemokraterna, för att det fanns problem med överutnyttjande av bidrag. Reaktionen från de andra partiledarna blev kraftig och fördömande. Med facit i hand hade det varit bättre om man istället vidtagit kraftfulla åtgärder mot fusket redan då.

Ett land bygger på grundläggande värderingar. Solidaritet och ärlighet är två av dem. Men ärlighet och naivitet är inte samma sak.

Hemmets Vän 18 maj 2017


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

En vittrande grund
Ny akademi bör utses
Påskens historia aktuell
Därför har KD och M rätt om böneutrop
Den tomma plånboken
Var rädd om folkhögskolorna
Därför har Löfven fel om vården
Syna otrygghetens orsaker
Att se eller förneka
Resistenta bakterier - ödesfråga i vår tid


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies