Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Uppdraget är att hjälpa till liv"

Veckans nummer Publicerad: 2017-04-06 15:23

Läkaretiken riskerar att grumlas när läkarnas uppdrag blir att hjälpa både till liv och till död, är en av slutsatserna i en ny kritisk rapport mot dödshjälp: Hotet mot värdigheten (Clap-haminstitutet, mars 2017).     

– Det är vi som står närmast patienterna mot slutet, det är vi som ser hur de har det och hur mycket man faktiskt kan göra för att underlätta för patienten den sista tiden, säger Mikaela Luthman, överläkare i palliativ vård på Stockholms sjukhem, som tillsammans med kollegan Anne-Berit Ekström, Sahlgrenska sjukhuset, står bakom rapporten.

Dödshjälp – eutanasi – är en laddad fråga och har diskuterats i många år. Inte minst sedan flera europeiska länder införde laglig läkarassisterad dödshjälp. Inget tyder i dagsläget på att dödshjälp kommer att tillåtas i Sverige men det är en debatt som ständigt återkommer trots politiska beslut om att avvisa kraven på att sjukvården ska införa en procedur för detta. Schweiz (1941), Belgien och Nederländerna (2002) samt Luxemburg (2009) tillhör europeiska länder som infört läkarassisterad dödshjälp.

Under senaste tiden har exempelvis både Sveriges läkarförbund och De handikappades riksförbund uttalat sig kritiskt om dödshjälp. Inte minst efter rapporter om hur antalet läkarassisterade självmord stigit i framför allt Belgien. Majoriteten av de som fått dödshjälp har varit cancerpatienter men siffrorna har ökat också bland psykiskt sjuka och dementa. Därför hänvisar dödshjälpsförsvarare numera allt oftare till den amerikanska så kallade Oregon-modellen som först infördes i delstaten Oregon 1997 och där-efter i Washington, Vermont, Kalifornien och Colorado.

Säker modell?

– Det är den modell som dödshjälpsförespråkarna menar är en säker och bra modell där riskerna inte är som i Belgien eller Holland. Därför är det intressant att skärskåda den, säger Mikaela Luthman, överläkare i palliativ vård på Stockholms sjukhem, som tillsammans med kollegan Anne-Berit Ekström, Sahlgrenska sjukhuset, står bakom rapporten Hotet mot värdigheten, utgiven av Claphaminstitutet i mars.

– Förr var det mycket prat om att åka till Schweiz och man talade om Belgien och Holland. Men jag tror att man har dragit öronen åt sig lite när man ser vilka konsekvenser det har fått. Det är lättare att argumentera för ett piller som patienten tar själv än att läkaren ska gå och ge en spruta till patienten.

Läs mer i Hemmets Vän nr 14 – 2017


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svantesson: Ekonomi med vårkänslor
45 EFK-ledare betonar biblisk äktenskapssyn
Här börjar dagen med bön via Zoom
De ser fram emot svar på framtidsfrågorna
Kristna uppmanas till närvaro och bön efter dödsskjutning
Mer relationsvåld bland socialt utsatta
Barn omhändertas i kamp mot maffia
I ett land utan tro vet vi inte vad det är vi ska försvara
Patring: "Politiken kan svänga väldigt snabbt"
Så många kan läsa Bibeln på sitt språk


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies