Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Vad vilja Kristdemokraterna?"

Angeläget Publicerad: 2017-01-26 16:15

Jag har lånat denna rubrik från ett tal i Malmö som den socialistiske agitatorn August Palm höll den 6 november 1881. Talet handlade om det nya framväxande partiet Socialdemokraterna. När jag nu läser den ena opinionsundersökningen efter den andra och ser att Kristdemokraterna stadigt ligger förankrade på 2,6 procent eller möjligen någon procentenhet högre så reser sig naturligtvis frågan: ”Vad vilja Kristdemokraterna?” Från partiledningen är det förvånansvärt tyst om man inte som statsministern klämkäckt utropar att de enda siffror vi bryr oss om är valresultatet.

Tyvärr börjar det nu spridas en uppfattning att det trots den nya partiledaren med sin framtoning ändå är kört för partiet. Om detta skulle hända vid 2018 års val, så är det en stor tragedi inte bara för partiet utan också för hela det svenska samhället. Men det är hög tid att Kristdemokraterna vågar tala om att man är ett parti som bygger på kristna värderingar. Detta är än mer viktigt när övriga partier inte ens vågar viska om Sveriges tusenåriga kristna tradition. Ju mer Kristdemokraterna försöker bli som alla andra partier desto sämre går det för dem.

Just nu befinner sig vårt samhälle i en moralisk kris och i ett demokratiskt förfall som vi aldrig kunde tänka oss i våra värsta mardrömmar för ett tiotal år sedan. Människor som inte delar den uppfattning som kal­las den politiskt korrekta får både i media och i andra sammanhang veta att de är ”bruna råttor som borde avlivas”. De som står för dessa yttranden är inga rättshaverister eller kriminella personer utan människor med höga befattningar och stort inflytande i samhället.

Till och med förre statsministern uttryckte som bekant att han inte ville ta i en Sverigedemokrat med tång en gång. Något som gav fri lejd att demonisera och avhumanisera alla dem som inte delade den politiskt korrekta uppfattningen. I denne statsministers regering ingick Kristdemokraterna som enligt sitt partiprogram anser att människan har både kroppsliga, själsliga och andliga behov och är en Guds skapelse till Guds avbild som inte får kränkas. Så vitt jag vet diskuterades aldrig denna fråga i regeringen utifrån ett kristdemokratiskt perspektiv. Däremot kom begreppen att ”hata” och ”döda” bli allt vanligare i umgänget mellan männi­skor på sociala sajter för att nu inte nämna skolan.

Det är kyrkornas uppgift att evangelisera genom sina medlemmar. Ett parti som bygger på kristna värderingar skall inte evangelisera, men det kan och skall vara en rörelse mot en utveckling som skadar männi­skan. Trosargument går naturligtvis inte att använda mot den som inte tror. Därför är det viktigt att den kristdemokratiska värdegrunden lyfts fram i sin helhet och att enskilda beslut och ställningstaganden motiveras och förklaras utifrån värdekontext.

Ett exempel på hur detta missas är debatten om en regionindelning i Sverige. I partiprogrammet heter det ”Rätt beslut på rätt nivå”. Detta är alltså vad Kristdemokraterna vill. Besluten skall fattas på den nivå där de människor som berörs av besluten bor. Om detta fungerar behövs inga kurser i taxiförlossning.

Dags alltså för alla Kristdemokrater att lyfta fram partiprogrammet och med stolthet och kraft våga hävda de konkreta förslag och beslut som kan skapa en motrörelse mot den moraliska kris och det demokratiska förfall som vi nu befinner oss i.

Bert Stålhammar


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Kristdemokrsterna Lars
2019-07-29 09:10
Hej
En bra artikel
Som borde väcka Kd ur sömnen

Vänd högern ryggen Arne Johansson
2018-03-14 18:07
Visst är det på tiden att KD åter blir ett parti som svarar mot namnet. Visst är det hög tid att stå upp för de kristna värdena.
Men då kan man inte ha en partiledare som på den politiska skalan befinner sig till höger om de allra flesta riksdagspartierna. Då kan man inte ha en partiledning som flörtar med Sverigedemokraterna.
Det är hög tid att KD bryter sig loss från det cementerade blocktänkandet. Det är hög tid att KD vänder tillbaka till sitt ursprung och inte längre låter sig bindas, och förblindas, av längtan efter regeringstaburetterna tillsammans med den så kallade alliansen.

Arne Johansson f.d Kristdemokrat

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Angeläget

Herre, till vem skulle vi gå?
Livet gick så fort
Är pastorn tjänsteman eller tjänstegåva?
Det finns gränser!
Församlingen - den helige Andes gemenskap
Är det dags för 6/1-metoden nu?
Värre än vapen
Förvandling eller anpassning - ödesfråga
Det hettar till i riksdagen
Makten över våra tankar. Vem har den?


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies