Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Grunden för Sverige är kristen

Ledare Publicerad: 2016-12-15 16:53

Det lackar mot jul, på söndag skriver vi fjärde advent i kalendern. I denna tid är fönstren fyllda av julstjärnor och adventsljusstakar, ett budskap om hopp i en mörk värld. Det behöver vi mer av.

Julens texter, om framtidshopp och om att en frälsare är född, behövs mer än någonsin när kriget i Syrien nu är inne på sitt femte år, när antalet flyktingar i världen är det högsta sedan andra världskriget, när det pågår folkmord på kristna i delar av Mellanöstern.

Vi behöver ta till oss texterna hur Maria och Josef tvingades fly för sina liv till Egypten. Hur Jesus den första tiden i sitt liv levde som flykting i ett annat land. Och Sverige har verkligen utmärkt sig genom att både i relativa och i faktiska tal ta emot fler flyktingar än de flesta andra länderna i Europa. Denna vilja att hjälpa är något att vara stolt över.

Samtidigt har vi utmaningar och svårigheter vi inte ska blunda för. Upp emot 100 000 migranter väntar idag på besked från Migrationsverket om de får stanna eller inte. Och därefter väntar utmaningar med att hitta bostäder, utbildning och arbete åt dem alla. Men integrationen i det svenska samhället är en mer komplex process än så. Det räcker inte med en lägenhet, en kurs i svenska och en första provanställning.

Vi har nu stora grupper av nyanlända migranter som kommer från helt andra kulturer, med en annan historia och inte sällan med en annan religion.

Hur ska Sverige utvecklas fram­över?

En fråga som behöver diskuteras djupgående är religionens plats i det moderna samhället.  Sverige är ett kristet land, men också ett väldigt sekulariserat land, där religionens roll i samhället blivit mindre. Tron uppfattas av många svenskar som en privatsak. Men det finns frågor som visar att religionens roll och religionsfriheten nu måste diskuteras på nytt.

Det handlar om krav på separata badtider för män och kvinnor på kommunala simanläggningar. Det handlar om något så grundläggande som att hälsa i hand, vare sig om man möter en man eller en kvinna. Det handlar om den praktiska hanteringen av barnäktenskap, något som förvisso är förbjudet enligt svensk lag, men som ändå ibland hanteras som om det inte vore det på kommunal nivå. Det handlar om skolor som vill ha idrottsundervisning där killar och tjejer skiljs åt, av religiösa skäl. Det handlar om krav på kvinnor som bor i vissa stadsdelar att ha viss klädsel.

Vi behöver nu en fördjupad och balanserad diskussion om religionsfrihet. Ingen vill tvinga alla medborgare i Sverige att ha en viss trosuppfattning. Men vi behöver förtydliga vad som är centrala värderingar, som vi inte vill förändra. Vi behöver även se inom vilka områden vi kan tänka oss öppenhet och mångfald.

Sverige är ett land som utmärker sig genom att hjälpa dem i nöd. Och så ska det förbli. Samtidigt behöver vi föra en saklig diskussion om hur vi hjälper. Den diskussionen har bara börjat.

Hemmets Vän 15 december 2016


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Allvarligt när rysk propaganda når USA
Bordsbön i kristen förskola godkänns
Bred samverkan ska bryta kriminaliteten
Inga mål fredade för ryssarnas bomber
Orimliga föräldrakrav
Underskattat motstånd
Orädd Putinkritiker död
När nöden ger ett gungfly
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies