Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Syrienfrågan bör tas upp i FN:s generalförsamling"

Veckans nummer Publicerad: 2016-12-08 13:57

Mot bakgrund av den eskalerande situationen och rapporter om krigsbrott i Syrien bör FN:s generalförsamling ta över frågan när säkerhetsrådet har misslyckats. Det kräver hundratals organisationer från hela världen.

En koalition av organisationer uppmanar nu FN:s medlemsländer att ingripa för att få ett slut på de angrepp i Aleppo som utgör ett brott mot krigets lagar.

Sammanlagt 223 organisationer från 45 länder, däribland Human Rights Watch, Amnesty International och Läkare för mänskliga rättigheter, uttrycker djup oro över krisen i Aleppo.

– Det är väldigt svårt att förhålla sig passiv och betrakta den långsamma förstörelsen av ett land och dess civilbefolkning, säger Louis Charbonneau, FN-chef för Human Rights Watch, till IPS.

Urskiljningslösa attacker

Han konstaterar att urskillningslösa attacker som ryska och syriska regimstyrkor legat bakom skapat stor förstörelse i olika delar av landet.

Mellan september och oktober i år har 440 civila dödats i flyganfall, däribland fler än 90 barn, enligt Human Rights Watch.

Ett sjukhus i stadsdelen al-Sakhour i det belägrade östra Aleppo uppges ha avsiktligt angripits vid fyra tillfällen.

– När du avsiktligt angriper ett sjukhus där läkare och sjuksköterskor arbetar för att rädda liv, handlar det om en särskild nivå av krigsförbrytelser, säger Louis Charbonneau.

Sjukhuset har tagits ur drift på grund av den omfattande förstörelsen. Enligt organisationen Läkare för mänskliga rättigheter har det genomförts 45 attacker mot kliniker i Aleppo under det senaste tre åren. Två tredjedelar av sjukhusen har tvingats stänga och 95 procent av läkarna har flytt, gripits eller dödats, vilket förvärrat den humanitära situationen.

Hjälptransporter har förhindrats att nå belägrade och svåråtkomliga områden i östra Aleppo där 250 000 civila är instängda. Susannah Sirkin från Läkare för mänskliga rättigheter säger att det är de värsta hinder hon upplevt under sina 30 års arbete.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov uppgav i fredags vid ett möte med journalister i Rom att det inte finns några problem när det gäller hjälptransporter och möjligheten att nå östra Aleppo.

Läs mer i Hemmets Vän nr 49 – 2016


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svantesson: Ekonomi med vårkänslor
45 EFK-ledare betonar biblisk äktenskapssyn
Här börjar dagen med bön via Zoom
De ser fram emot svar på framtidsfrågorna
Kristna uppmanas till närvaro och bön efter dödsskjutning
Mer relationsvåld bland socialt utsatta
Barn omhändertas i kamp mot maffia
I ett land utan tro vet vi inte vad det är vi ska försvara
Patring: "Politiken kan svänga väldigt snabbt"
Så många kan läsa Bibeln på sitt språk


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies