Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Rättsväsende eller medborgargarden

Ledare Publicerad: 2016-10-19 15:34

Sedan början av oktober har vi följt händelserna på Gotland då en rullstolsburen kvinna polisanmälde att hon blivit utsatt för våldtäkt av fem män. Männen greps och häktades, men släpptes senare. Den folkliga reaktionen blev mycket stark på ön, framförallt mot förövarna. Men även mot polis och åklagare som uppfattas ha agerat alldeles för lamt mot de misstänkta förövarna. Det har även förekommit reaktioner mot flyktingboenden. 

De misstänkta männen sattes alltså på fri fot eftersom kammaråklagaren bedömde att bevisen inte räckte. En grupp män hade sex med en funktionshindrad kvinna de inte kände sedan tidigare. Männen hade tagit kvinnans rullstol, så hon inte kunde ta sig därifrån.

Hon kontaktade omgående polisen och anmälde det inträffade och det finns tekniska bevis mot åtminstone en av männen. Han förnekar inte att de haft samlag, men hävdar att hon var med på det. Ord står därmed mot ord, som så ofta i dessa sammanhang.

Frågan som uppkommer är givetvis: vad mer kan rättsväsendet begära av ett våldtäktsoffer än att snabbt ta sig till polisstationen och anmäla vad som skett, var det skett samt vilka förövarna var? Krävs faktiska rivmärken för att bevisa att hon gjort motstånd? Behövs vittnen? I detta fall var de närvarande just de personer hon anmält.

Det begås ett stort antal våldtäkter varje år i Sverige. Och den långsiktiga trenden är ökande, även om det varierar från år till år. Trygghet är ett grundläggande mänskligt behov. Just övergrepp mot kvinnor har på olika sätt varit förbjudna enligt svensk lag sedan år 1280 då Birger Jarl antog Alsnö stadga.

Nu lever vi inte på medeltiden längre och i vårt moderna samhälle är det polis och rättsväsende som ska upprätthålla trygghet. Polisen ska gripa gärningsmän och utreda brott, domstol ska döma och om brottet är allvarligt döms den skyldige till fängelse.

I den kris polisen befinner sig, finns det uppenbara fall när så inte sker.

Uppklarandeprocenten av anmälda våldtäktsbrott 2015 var 14 procent. Av 100 kvinnor som anmäler våldtäkt är det därmed 86 som inte får se gärningsmannen dömd.

Om polisen inte skapar trygghet kommer medborgare känna sig tvingade att ta större ansvar för sin egen trygghet. Så länge det handlar om grannsamverkan och att installera larm i hemmet är det inte ett problem utan något bra. Ett tryggare samhälle bygger vi tillsammans.

Men om polisen inte längre uppfattas sköta sina primära åtaganden riskerar vi att människor tar saken i egna händer och bildar medborgargarden. Det är en farlig utveckling. För om rättsväsendet sägs ha brister, fel person kan dömas etcetera, är det ingenting mot de brister allmänheten har, när den ingriper i vredesmod.

Hemmets Vän 20 oktober 2016


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Bred samverkan ska bryta kriminaliteten
Inga mål fredade för ryssarnas bomber
Orimliga föräldrakrav
Underskattat motstånd
Orädd Putinkritiker död
När nöden ger ett gungfly
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren
Hur hanterar vi krigshotet?
Komplext när ljusare tider väntar församlingarna – men stora utmaningar för små kristna medier


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies