Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Hotet mot Europa kvar efter Mosul

Veckans nummer Publicerad: 2016-10-19 15:27

Många europeiska politiker och säkerhetstjänster grubblar nu på en enda sak: Vad händer när IS-fästet Mosul i Irak är besegrat? Hur många IS-krigare återvänder till sina hemländer? Idag, torsdag, möts utrikesministrar från flera länder för att tala om hur Mosul och andra områden ska stabiliseras när väl IS besegrats.

Det är Frankrike som tillsammans med Irak har inbjudit till toppmötet om livet efter Islamiska staten.

– Vi kan inte vänta. Vad händer med Mosul efter det att staden befriats från Islamiska staten? Vi måste ha en administration som etablerar långvarig stabilitet, säger Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault enligt Reuters.

Försåtminerad storstad

Under de första dagarna av offensiven mot IS i Mosul har irakiska och kurdiska styrkor snabbt närmat sig miljonstaden Mosul och ett 20-talet byar och förorter har befriats längs vägen. Men fortsättningen förväntas inte bli lika enkel och oron för en humanitär katastrof stiger.

De kommande veckornas eller månadernas strider om miljonstaden Mosul kan bli ohyggliga. Sedan IS intog staden för drygt två år sedan har den och omgivningen försåtminerats, varje hus måste säkras, krypskyttar kan finnas överallt och IS-krigare kan blanda sig med civilbefolkningen. Det är ett stort misstag att underskatta IS kapacitet, påpekar Magnus Ranstorp, terrorexpert vid Försvarshögskolan.

– Även om Mosul faller så är IS definitivt inte besegrat, förklarar han.

– IS kommer inte att ta någon som helst hänsyn till civila. IS har utvecklat IED:s (improviserade sprängmedel) i industriell skala och de bomberna är mycket sofistikerade. De använder drönare för spaning och det är bara att hoppas att de irakiska styrkorna kan störa ut dem. De kan använda självmordsbombare precis som de gjort i Bagdad och på andra ställen och de kommer att försöka skapa kaos genom att ställa olika grupper, shia- och sunnimuslimer och kurder, mot varandra.

Läs mer i Hemmets Vän nr 42 – 2016


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svantesson: Ekonomi med vårkänslor
45 EFK-ledare betonar biblisk äktenskapssyn
Här börjar dagen med bön via Zoom
De ser fram emot svar på framtidsfrågorna
Kristna uppmanas till närvaro och bön efter dödsskjutning
Mer relationsvåld bland socialt utsatta
Barn omhändertas i kamp mot maffia
I ett land utan tro vet vi inte vad det är vi ska försvara
Patring: "Politiken kan svänga väldigt snabbt"
Så många kan läsa Bibeln på sitt språk


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies